Art arda gelen bütün bu gelişmeler ise 2022 yılında farklı bir boyut kazandı.

2022 yılını, Müslüman Kardeşler bulundukları bütün ülkelerde neredeyse aynı kaderi paylaşmak zorunda kaldılar ve 2022 yılı Müslüman Kardeşler için çok daha farklı bir yıl oldu.

2022 yılı boyunca, Müslüman Kardeşler ve onlara destek verenler, finansörler, bu kötü gidişatı bizzat gördüğüne yer veriliyor ve kesin olan şeyin, 2022’den sonra Müslüman Kardeşleri artık farklı bir kader beklediği belirtiliyor.

Bütün bunlar, birden fazla bölgesel gücü, Müslüman Kardeşler örgütü ile ittifaklarını yeniden gözden geçirmeye, onlara güvenlik ve siyasi koruma sağlamanın uygulanabilirliğini sorgulamaya sevk etti.

Mısır: Sisi'nin Hak İhlalleri 

Müslüman Kardeşler, Mısır'da yıkılma ve bozgunun tekrarına bizzat tanık oldu. Şimdiki Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Sisi, Müslüman Kardeşler örgütünü tamamen saf dışı etti ve örgüte karşı büyük hak ihlalleri başlattı. Sindirme politikası ve yaptığı ihlaller uluslararası tepkileri de beraberinde getirdi. Seslerini duyurmak isteyen örgüt uydundan tv kanalları açarak ezilen ve sindirilen halkın sesi olmaya çalıştı. Sisi, baskı kullanarak halkı büyük bir travmaya uğrattı.

Tunus: Baskı Burada Da Devam Etti

Müslüman Kardeşlerin önüne bu sefer Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said çıktı. Said sadece Müslüman Kardeşlere değil aynı zamanda kendine muhalif olan herkese karşı katı politikalar izledi. Said'in seçim referandumuna yaptığı müdahaleler ise tek adam olma isteğinin en büyük örneği oldu. Said'in usulsüz tutuklamaları ve yargıyı kullanmasına karşı sadece Tunuslular değil uluslararası toplum da tepki koydu. Ülkede Raşid Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi ve üyelerine, tıpkı Mısır Müslüman Kardeşlere yapıldığı gibi bir tutuklama ve bastırma kampanyası başlatıldı ve bu süreç halen devam ediyor. 

Fas: Müslüman Kardeşler Yeniden Organize Oluyor

Fas’ta Müslüman Kardeşlerin siyasi kolu olan Adalet ve Kalkınma Partisi, 2021'deki milletvekili seçimlerinde yaşanan düşüşün ardından, ezici bir yenilgiye uğradı. Yapılan seçimlerde 395 sandalyenin sadece 12'sini alarak sekizinci sıraya geriledi. Oysa 2016 seçimlerinde 125 sandalye kazanarak zafer ilan etmişti. Parti içinde yaşananlar ve komplolar Müslüman Kardeşlerin Fas'ta gerilemesine neden olsa da yeni bir oluşumun başlayacağı haberi birçok çevre tarafından olumlu karşılık bulmaya başladı. 

Katar: 'Ulusal Çıkar' Dedi

Geçtiğimiz haziran ayında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad'ın Kahire'yi ziyaret etmesi karşısında tam Müslüman Kardeşler büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Katarlı yetkililerin, Müslüman Kardeşlerle bir ilgisinin olmadığını söylemesi ise hareketi daha da zayıf duruma düşürdü.  Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Sisi'nin, Eylül ayında Doha'ya yaptığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme yolunda olduğunu gösteren ziyaretiyle ise daha da yıkıcı bir etki yaptı. 

Afrika

Afrika yaşanan tüm bu süreçler sonucu güvenli bir liman özelliğini taşıdı ve örgütü Kenya'nın yanı sıra Somaliland'e göç etmeye başladığı belirtiliyor.

Avrupa: Baskı ve Yasaklar

Müslüman kardeşlere Avrupa'da üye oldukları derneklerden atılmaları için baskılar yapıldı ve Avrupa'nın her tarafında var olan üyelik ve yöneticiliklere son verildi. Almanya ve Fransa bu kararları uygulayan ülkelerin başında geldi. 

Türkiye

Müslüman Kardeşler içinde Türkiye'de bazı kırılmalar yaşandı. Örgüt üç kısma ayrıldı: İlki Genel Ofis Cephesi, İkincisi Mahmud Hüseyin Cephesi ve Üçüncüsü, İbrahim Münir Cephesi.

Kaynak: Ortadoğu Haber