ABD ve Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nde (NATO) ortaklar olarak ‘güçlü işbirliğini’ vurgularken, iki ülke arasındaki ‘kalıcı savunma ortaklığını derinleştirme’ sözü verdi.

Ayrıca, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan ‘sarsılmaz desteklerini’ teyit ettiler.

Bu gelişme, Türkiye- ABD Stratejik Mekanizmasının üçüncü tur istişareleri sırasında geldi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın başkanlığındaki istişarelere, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland katıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tarafların, uluslararası barış ve istikrarın desteklenmesine ve Türkiye ile ABD arasındaki sarsılmaz savunma ortaklığının daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesine dair ortak taahhütlerini teyit ettikleri kaydedildi.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Washington'un Suriye'deki Kürt gruplarla işbirliği ve FETÖ üyelerinin iadesinin yanı sıra Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması ve ABD’nin Ankara’ya karşı yaptırımları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle son yıllarda gerginleşti.

Bakanlık açıklamasında, tarafların, Türkiye ile ABD'nin dünya sağlığı ile gıda ve enerji güvenliğini desteklemek konusunda ortak iradeye sahip olduklarını belirttiklerini, ayrıca enerji arzı, erişimi, verimliliği ve bağımsızlığını güçlendirmek için de birlikte çalışacaklarının altını çizdikleri ifade edildi. Açıklamada, tarafların ikili ticari ilişkilerde son dönemde sağlanan büyümeden duyulan memnuniyeti dile getirdikleri ve ekonomik işbirliğini daha da ilerletmek konusundaki kararlılıklarını vurguladıkları kaydedildi.

Bakanlık, tarafların, bölgede yaşanan siyasi gelişmelerin yanı sıra ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi üzerinde fikir birliğine vardıklarını, terörizmin her türlü biçim ve tezahürüyle mücadelenin gerekliliğini vurguladıklarını aktardı.

Açıklamada, “Taraflar, NATO'nun birliği ile aralarındaki eşgüdümün daha da güçlendirilmesi imkanlarını ele aldılar. ABD, Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli geçişinin sağlanmasına yönelik İstanbul Anlaşmasının hayata geçmesi için Türkiye'nin sergilediği arabuluculuk çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir” ifadelerine yer verildi.

Ankara ve Washington, Ortadoğu ve Afrika dahil dünyanın çeşitli bölgelerinde Türkiye ile ABD arasında olası işbirliği fırsatlarını ele alırken, Güney Kafkasya'da barışın teşvikinin önemini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Roma'da bir araya geldi. İki lider, diyaloğu teşvik edecek ve üzerinde çalışılmakta olan diğer konularla birlikte Türkiye ve ABD'nin anlaşmazlık yaşadığı konuları ele alacak stratejik bir mekanizma kurma konusunda anlaştı. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması, Nuland’ın 4 Nisan'da Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki stratejik mekanizma kapsamında bakanlar düzeyindeki ilk toplantı 16 Mayıs'ta New York'ta yapıldı.

Türkiye, PKK'yı terör örgütü olarak kabul eden ABD’nin YPG’ye verdiği desteği eleştiriyor.

Kaynak: Şarku'l Avsat