Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Müslümanların kutsalına yönelik ihlalin ifade özgürlüğü sınırlarında değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

Bu tür eylemlerin dinler ve halklar arasında nefret söylemini beslediğine, toplumların güvenlik ve istikrarını sarstığına işaret edilen açıklamada, son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde İslamofobinin artışından derin endişe duyulduğu belirtildi.

Filistin

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Hollanda'daki eylemin, milyonlarca Müslüman'ın değerlerine bir saldırı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu tür eylemlere karşı uluslararası alanda harekete geçilmesi ve faillerin yargılanması gerektiği kaydedildi.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, dini değerlere ve kutsallara saygı gösterilmesi, kutuplaştırıcı ve provoke eden adımlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda'nın Lahey kentinde radikal bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i parçalamasına tepki gösterildi. 

Dünyadaki milyonlarca Müslümanın duygularına yönelik kışkırtıcı eylemin şiddetle kınandığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın nefret ve radikalizme karşı hoşgörü ve birlikte yaşama gibi değerleri yaşatmaya devam edeceği vurgulandı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, Lahey'de Kuran-ı Kerim'e yönelik ırkçı ve radikal eylemi şiddetle kınadı.

Bu tür eylemlerin insanlık değerleriyle bağdaşmadığı gibi nefreti körüklediği ve birlikte yaşamayı tehdit ettiği uyarısında bulunulan açıklamada, bu eylemlerin ayrıca güven ve istikrarı da sarstığı ifade edildi.

Kuran-ı Kerim'i parçalamanın tehlikeli nefret eylemlerinden biri olmasının yanı sıra İslamofobinin göstergelerinden biri olduğu aktarılan açıklamada, bunun hiçbir şekilde ifade özgürlüğü değerleriyle bağdaşmayacağı kaydedildi.

Bahreyn

Bahreyn hükümeti, İsveç'te aşırı sağcı bir politikacının Kur'an-ı Kerim yakmasına izin verilmesini kınadı. Ülkenin resmi ajansı BNA'da yayımlanan habere göre Bakanlar Kurulu, İsveç makamlarınca Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde radikal bir kişinin Kuran-ı Kerim'i yakmasına izin verilmesine tepki gösterdi.

İsveç makamlarının bu eyleme izin vermesini şiddetle kınayan Bakanlar Kurulu, Müslümanların inançlarına yönelik saldırılarla kışkırtma eylemlerini "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Kuran-ı Kerim'i yakma eylemiyle dinlere saygı prensiplerinin dışına çıkıldığını vurgulayan Bahreyn hükümeti, söz konusu eylemcilerin, ifade özgürlüğü adı altında uluslararası toplumun desteklediği hoşgörü, barış ve birlikte yaşam gibi değerleri hiçe saydığını belirtti.

Fitneye sebep olacak bu eylemlerin uluslararası toplum ve tüm kuruluşlar tarafından kınanması çağrısında bulunan Bahreyn hükümeti, bu tür eylemlerin ne Kuran-ı Kerim'in ne de İslam dininin kutsallığına zarar vereceğini vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, dinler karşıtı ve şiddet eğilimli İslamofobi kaynaklı kışkırtma eylemlerine tepki gösterildi.

Lahey kentinde radikal bir kişinin Kuran-ı Kerim'i parçalamasının şiddetle kınandığı açıklamada, dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanlara yönelik dini nefretin olduğuna işaret edilerek, ilgili ülkelerin bu tür eylemlerin önüne geçmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, dinler ve kültürlerarası işbirliğinin teşvik edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla, Lahey'de radikal bir kişinin Kuran-ı Kerim'e yönelik saldırısını şiddetle kınadı.

İsveç'te yapılan "utanç verici" eylemden bir gün sonra kışkırtma adımının tekrarlandığına dikkat çekilen açıklamada, bu tür saldırıların dünyadaki Müslümanların duygularını harekete geçirdiği ifade edildi.

Açıklamada, dünya ülkelerine ve uluslararası kuruluşlara bu eylemlerin durdurulması için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.