ABD Dışişleri Bakanı Antony BlinkenBosna Hersek Devlet Başkanlığı’na gönderdiği bir mektupta Bosnalı Sırp liderlere yaptırım tehdidinde bulundu.

Blinken, Bosna Hersek’te 1992-95 arasındaki savaşa ABD’nin girişimleriyle son veren Dayton Barış Anlaşması’nın altını oyanlara karşı yaptırım uygulanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Mektupta Dayton Barış Anlaşması’nın imzalanmasına ara bulucu olan ülke olarak ABD’nin Bosna Hersek’te entitelerin tek taraflı olarak devlet kurumlarından çekilmesi ve anlaşmayı bozması halinde gerekli adımları atacağı ve bunlar arasında yaptırımların da yer alabileceği ifade edildi.  

Istraga.ba tarafından yayınlanan mektupta Bosna Hersek’in kurumları aleyhindeki adımların sadece ülkenin AB perspektifini tehlikeye atmakla kalmayıp aynı zamanda bölgedeki istikrarı ve ülkenin kırılgan ekonomisini de riske atacağı ifade edildi.

Blinken, “Birleşik Devletler, iktidar paylaşımı ve ülkenin fonksiyonelliğine ilişkin meselelerin diyalog yoluyla çözümü hususunda Bosna Hersek’in en güçlü ortağı konumundadır” diye yazdı.

Mektup, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerine ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Derek Chollet tarafından teslim edildi.

Dayton Barış Anlaşması ile Bosna Hersek’te Sırpların yoğun olarak yaşadığı Sırp Cumhuriyeti ve Boşnakların yoğun olarak yaşadıkları Bosna Hersek Federasyonu adlı iki entite kurulmuştu.

Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’nun Srebrenitsa soykırımını inkarı suç sayan bir yasayı dayatma yoluyla kanunlaştırması sonrasında bu karara sert tepki gösteren Bosnalı Sırplar, uluslararası toplumun ülkedeki rolünü sorgulamaya başladı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, bu yasayı protesto amacıyla ülkedeki karar mekanizmalarını kilitleyen bir boykota liderlik etmenin yanı sıra, Sırp entitesinin uluslararası toplumun zorlamasıyla kabul edilen tüm adımları sıfırlayacağını ve Dayton Barış Anlaşması’nın ilk haline dönüş yapacaklarını ilan etti.

Dodik, bu çerçevede Sırpların Bosna Hersek ordusundan, yargı sisteminden ve vergi idaresinden çekileceğini duyurdu.

Dodik ve partisi SNSD’nin iktidar olduğu Sırp Cumhuriyeti entite hükümetinin radikal kararlarının uygulanmasının anayasaya uygun bir yolu bulunmuyor.

Kaynak: Balkan News