Dünyada neredeyse her 10 çocuktan biri "işçi" durumunda.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) yayımlanan son raporuna göre dünya genelinde işçi olarak çalıştırılan çocukların sayısının son yıllarda artarak dünya çapında 160 milyona yükseldi.

Rapora göre, çocuk işçilerin yüzde 70'i tarım (112 milyon), yüzde 20'si hizmet (31,4 milyon) ve yüzde 10'u da (16,5 milyon) endüstri sektöründe çalışıyor.

Çocuk işçiliğinde kırsal kesimdeki oran yüzde 14 iken, şehir bölgelerinde bu oran yüzde 5 seviyesinde seyrediyor.

Sadece Avrupa Birliği ve ABD'nin tedarik zincirinde on milyonlarca çocuk işçi çalışıyor.

Bu işçilikten en büyük fayda sağlayanların Avrupa Birliği, ABD, Japonya, Norveç ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler olduğu iddia ediliyor.

Yaşları 5 ila 11 olan çocuk işçilerin yüzde 28’i, yaşları 12 ila 14 olanların ise yüzde 35’i okula gitmiyor.

Çocuk işçilerin yüzde 72'si ailesiyle çalışıyor. Aile ile çalışmanın güvenli olabileceği düşüncesinin aksine çocuklar aile ile çalışsalar da tehlikeli işlerde yer alabiliyorlar.

Rapora göre, dünya genelinde yaşları 5 ila 17 olan 79 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalışıyor.

Çalışan çocuklar fiziksel ve psikolojik olarak zarar görme, eğitim hayatlarının kesintiye uğraması, temel haklarından mahrum kalma ve gelecek potansiyel fırsatları kaçırma gibi risklerle yüzleşiyor.

Veriler, çalışan çocuklar arasındaki tüm bölgelerde ve yaş gruplarında erkek oranının kız çocuklarından daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Buna göre 2000 yılında kız-erkek çocuk çalışan oranı birbirine çok yakın seyrederken, çocuk işçiliğiyle mücadele, son 20 yılda kız çocukları konusunda daha fazla gelişim gösterildi.

Çocuk işçiliğin bölgesel durumu

Asya ve Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, 2008'den bu yana çocuk işçiliği konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydederken, Sahra Altı Afrika'da durum kötüleşti.

Çocuk işçiliği oranı Asya ve Pasifik bölgesinde yüzde 13,3'ten 5,6'ya, Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 10'dan 6'ya düşerken, Sahra Altı Afrika bölgesinde ise 2008-2012 döneminde düşüş olsa da 2012'de yüzde 21,4 olan oran 23,9'a yükseldi.

Sahra Altı Afrika çocuk işçilerin en yoğun olduğu bölge olarak dikkati çekiyor.

10 milyon çocuk mülteci olarak yaşıyor

Öte yandan ülkelerini terk etmek zorunda kalan çocuklar var. Kimi zaman sığınmacı veya mülteci konumuna düşüyorlar.

Dünya üzerinde yaklaşık 10 milyon çocuk mülteci olarak yaşıyor.

Lost in Europe'un 2021'de yayımladığı raporda, Avrupa'da 2018 ile 2020 arasında 18 binden fazla göçmen çocuğun kaybolduğu belirtiliyor.

Çocuk haklarının korunması çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, üye ülkelere ve uluslararası örgütlere çağrıda bulundu.

Uluslararası toplumu, çocuk haklarının korunması ve çocuklarla ilgili meselelerde bilinç oluşturulması için daha fazla çabaya davet etti.

Kaynak: Ortadoğu - TRT Haber