Esed rejiminin kontrolündeki bölgeler tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Çetin geçen kış aylarında halk yakacak bulmakta zorlanıyor, akaryakıt krizinden dolayı da fırınların yarısı kapandı. Uzun ekmek kuyruklarının oluştuğu Suriye'de yaşam gittikçe zorlaşırken Esed çareyi müttefiki İran'da arıyor. 

Tahran, 2022'nin sonlarında Suriye'deki ekonomik krizin çözümüne yardımcı olma karşılığında Esed'le anlaşmak için baskı yapmaya başladı. Fakat bu anlaşma birçok taviz içeren, Esed rejiminin içişlerine müdahalelerle dolu bir anlaşma. 

Tahran'ın hazırladığı anlaşma taslağına göre, İranlılar hastanelerde, bilimsel kurumlarda, mülkiyet hakkı gibi meselelerde ve bunlara benzer konularda Suriyelerle eşit muamele görecek ve eğer bir suç işlerlerse Suriye mahkemesinde değil İran mahkemesinde yargılanacaklar. 

Söz konusu anlaşma, İran'ın Suriye'deki emperyalist ve yayılımcı politikasını fazlasıyla açığa çıkarıyor. 

2015 yılının sonunda, Şam, Moskova ile benzer bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşmaya göre de Ruslar geniş imtiyazlara sahip olacaktı. Fakat Esed rejimi topraklarını ziyaret eden Ruslardan alınan bilgilere göre, herhangi bir imtiyazları olmamakla birlikte her türlü baskıya maruz kaldılar.

Wall Street Journal'ın aktardığına göre, İran, Suriye'ye sattığı bir varil petrolün fiyatını 70 dolara yükseltti. Bu meblağın bir kısmını da sevkiyattan önce talep ediyor. 

Esed rejimi, en büyük müttefikinden aldığı bu darbeyle dünyanın en kötü ekonomisi olma yolundaki adımlarını sağlamlaştırıyor.

Kaynak: Daily Ummah