Yoğunlukla Dürzi nüfusun yaşadığı Suveyda’da 2022 yılında en öne çıkan şey şiddet ve protesto olayları oldu. Bölgeden bir grup kişi video görüntülerinde, “Yolsuzluk ve zulüm devleti değil hukuk devleti itiyoruz” diyerek meydanlarda, sokaklarda, misafirhaneler ve evlerde göstericilerin çabalarını sürdürdüğü görülüyor. Gösteriler ana yollar ve bazı devlet dairelerini kapatma noktasına ulaştı. Gösteriler başladığından bu yana rejim protestocuları caydırmak için kasıtlı olarak güvenlik veya askeri müdahalede bulunmadı. Çünkü rejim, özellikle olayların başından beri “Suriye'deki azınlıkları koruyan” bir sistem olarak imajını yurtdışına ihraç etmeye çalıştığı bölgeyi devam eden Suriye çatışmasının dışında tutmak istiyor.

Suveyda’da yaşanan en ilginç olaylardan biri ise yerel silahlı gruplardan Askeri İstihbarat ve Ulusal Savunma Güçleri’nin geçtiğimiz Haziran ayında güneydoğu kırsalındaki Hazm kasabasına baskın düzenleyerek ‘Terörle Mücadele Gücü’ grubunun lideri Samir el-Hakim’i öldürmesi oldu. Hakim’in cesedi ise şehir merkezine atıldı. Bu, Suriye'deki olayların başlamasından bu yana Esed rejimi güçlerinin yerel bir fraksiyona yönelik ilk saldırısı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında ise Suveyda, güvenlik servisleriyle bağlantılı gruplara karşı bir halk ayaklanmasına tanık oldu. Suveyda ilindeki ‘yerel milis güçler’, Raci Felhut liderliğindeki ‘Fecir Kuvvetleri’ne’ yönelik operasyon düzenledi. Operasyon sırasında gruba mensup bazı üyeler imha edilirken, gruba ait bir uyuşturucu fabrikası da yok edildi.

Suriye’nin güneyinde Dürzi nüfusunun çoğunlukta olduğu Suveyda’da 4 Aralık’ta yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle gösteriler düzenlendi. Göstericiler valilik binasını basarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in posterlerini yaktı. Güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu bir kişi ölürken 18 kişi de yaralandı.

Son yaşanan olaylar bölgedeki bir çok kişinin tarafını değiştirirken, rejim vilayeti kontrol altında tutma denkleminden uzaklaştı. Suveyda halkı, rejimin şikayet ve taleplerini dinleyecek bir kulağı olmadığı kanaatine varırken, silahlı gruplar ve diğer partiler ise, Suveyda halkı ile rejim arasındaki uçurumun açıldığının açık bir göstergesi olarak protestoculara yönelmeye başladı

Dera ve Captagon

2022 yılında Dera’da suikast, cinayet ve tasfiye haberlerinin sosyal medya sayfalarında yer almadığı bir gün geçmedi. Dera Ekim 2022’den bu yana her gün farklı olaylara uyandı. Bu olaylardan biri valiliğin kuzey kısmındaki Casim, diğeri ise Dera el Beled’de yaşandı. Çatışmalar, Rusya'ya bağlı “Sekizinci Tugay” liderliğindeki muhalefet kökenli oluşumlar veya “uzlaşma anlaşmaları oluşumları” olarak bilinen oluşumlar tarafından başlatıldı.

Şam rejimi çatışmalara karıştığını açıklamasa da daha sonra birkaç DEAŞ hücre liderinin öldürüldüğünü duyurdu. Öldürülenler arasında, örgütün emiri Abdurrahman el-Iraki, Ebu Muhanned el-Lübnani ile Ebu Luay el-Kalamuni var. Bu gelişmeler, DEAŞ ile bağlantıları teyit edilmemiş olmasına rağmen Muayed el-Harfuş ve Muhammed el-Musamele’ye karşı yürütülen güvenlik operasyonundan önceydi.

Diğer yandan yaklaşık bir hafta önce komşu Ürdün'e çeşitli yollardan kaçakçılık yapmaya yönelik, sıklığı artan ve yenilikçi yöntemlerle insansız hava aracı  kullanımına varan bir uyuşturucu sevkiyatına el konulduğu duyuruldu.

Dera’daki Captagon hapları, çok sayıda kaçakçılık ve üretim ağının yanı sıra üretim fabrikalarının kurularak kaçakçılığa zemin hazırlandığını ortaya koyuyor.

Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre Suriye’nin güneyinde kıtlığın ve açlığın sürdüğü bir yıl daha geride kalırken, temel ihtiyaç maddeleri, gıda, ilaç ve akaryakıt fiyatlarında görülmemiş artışlarla geçtiğimiz on yılın en uzun ve en sert dönemi yaşandı. Suriye’de dar gelirlilerin alım gücü ise yüzde 90’ı aşan bir orana düştü.