Fransa yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. İlk turu 10 Nisan, ikinci turu ise 24 Nisan’da gerçekleştirilecek seçimlerde “5'inci cumhuriyetin 9’uncu” cumhurbaşkanı seçilecek.

Anketlere göre Cumhurbaşkanı Macron’un ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Camia, Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adayların göç, güvenlik ve Müslümanlarla ilgili politikalarını inceledi.

Fransa’da 10 ve 24 Nisan’da yeni cumhurbaşkanını seçecek. Anketlere göre ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikinci tura kalıp ipi önde göğüslemesi büyük ihtimal.
Son yapılan anketler, Macron’un ilk turda yüzde 28 oy oranına ulaşıp ikinci tura kalacağını gösteriyor. Macron’un en yakın rakibi ise yüzde 21 oy oranına sahip Marine Le Pen. Jean-Luc Mélenchon yüzde 15 ile üçünci, ırkçı aday, Eric Zemmour’un oy oranı ise yüzde 10,5. Büyük umutlarla seçim adaylığını açıklayan merkez sağ parti Cumhuriyetçilerin (LR) adayı Valérie Pécresse’in oy oranı ise yüzde 10. Ülkenin en büyük sol partisi Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun oy oranı ise sadece yüzde 2.

Anketler, Macron ve Le Pen’in ikinci tura kalması durumunda ise Macron’un yine seçimleri kazanacağını öngörürken, ancak 2017’deki gibi yüzde 66,1’e yüzde 33,9 gibi büyük bir farkın olmasının beklenmediğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların seçim programlarında  İslam dini ve Müslümanlarla ilgili çeşitli vaatler veriliyor. Göç ve güvenlik politikaları dikkat çekiyor.

fransa seçim

Emmanuel Macron

Yeniden aday olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 Martta yaptığı seçim programının açıklamasında konuya değinmese de, “İslamcılığa” karşı mücadele edeceğini broşürlerinde ifade ediyor. Kamu alanında güvenlik görevlilerinin artırılacağını bildiren Macron, İslamizm’in tehlikelerine karşı tedbirler planlıyor. 2017 seçimlerinde « Açık Laiklik » ifadelerini kullanmış olsa da, Cumhurbaşkanlığı sürecinde « Ayrımcılığa karşı » yasa çıkararak özellikle Müslümanların özgürlük alanlarını kısıtlayan bir çalışmaya imza atan Macron, bu süreçte radikal diye nitelendirdiği birçok caminin kapatılmasını sağladı. Macron, son olarak 2021 yılında, ülkedeki İslam dini ve Müslümanları temsil niteliğinde Forif’i de kurarak halefi Nicolas Sarkozy döneminde kurulan Fransa İslam Konseyi’ni (CFCM) saf dışı bıraktı.

Marine Le Pen

3’üncü kez cumhurbaşkanlığına aday olan Le Pen, 2017’deki cumhurbaşkanı seçimin ikinci turunda yüzde 33,9 oy alarak Macron’a karşı kaybetmişti. Ülkede 2012’de düzenlenen cumhurbaşkanı seçimi kampanyasında işsizliğe son verme ve yasa dışı yollardan ülkeye girmiş göçmenleri gönderme vaadini ön plana çıkararak yüzde 17,9 oy alan Le Pen, 2017’de seçimde oylarını artırmış oldu.

RN’nin lideri seçilmeden önce 2010’da özellikle Müslümanlara karşı sert bir çizgi benimsemiş olan, hatta Müslümanların cuma namazını cami dışında kılmasını “Alman işgaline” benzeten Le Pen’in, 2022’deki seçim vaatlerinde göç önemli yer tutuyor. Le Pen, yabancıların ülkeye girişlerinin kontrol edilmesini ve sınırlandırılmasını, ciddi suça karışmış ve kamu düzeninin tehdit eden yabancıların sınır dışı edilmesini, “mezhepçiliğin” yasaklanmasını savunuyor.

Fransa dışında yapılan iltica taleplerinin işleme alınması gerektiğini savunan Le Pen, ülkede doğanlar için bazı şartlarda verilen vatandaşlık hakkını iptal etmek istiyor.
Öte yandan Marine Le Pen, 2021 yılında sunduğu kanun teklifini yineleyerek, “İslamcılık” propagandasını yapan her türlü yayımı yasaklayacağını, okulları bunlardan koruyacağını ve kişileri de Fransız vatandaşlığından men etmek istediğini ifade ediyor. Laikliği sonuna kadar savunacağını da bildirerek, “İslamcılığa” karşı savaş açacağını, radikal camileri kapatacağını ve kırmızı listede olanları da (fiché S) Fransa’dan kovacağını bildiriyor.

Valérie Pécresse

54 yaşındaki Pecresse’in seçim vaatleri arasında göç ve güvenlik konuları ilk sıralarda yer alıyor.

Ülkeye ve mesleklere göre Fransa’ya gelecek yabancıların sayısına kota uygulanması için referandum düzenlenmesini isteyen Pecresse, ülkede 5 yıldır düzenli olarak ikamet etmeyen yabancılara sosyal yardımları durdurmayı öngörüyor. Yabancılara Fransa vatandaşlığı vermeden önce Fransızca bilgisi ve cumhuriyetin değerlerine saygıyı gösterip göstermediğinin kontrol edilmesini isteyen sağcı aday, okul gezilerinde refakatçı annelerin başörtüsü takmasını yasaklayacağını aktardı.

Pecresse, radikalleştiği gerekçesiyle takip edilen kişiler için toplu taşıma araçlarında yüz tanıma sisteminin kullanılmasını istiyor.

Eric Zemmour

Anketlerde son dönemde büyük oy kayıpları yaşayan aşırı sağcı Eric Zemmour ise seçim programının büyük bölümünü İslam ve Müslüman karşıtlığı üzerine oluşturdu. “Hoşgorüsüz ve fethedici İslam”’a karşı olduğunu ifade eden Zemmour, Fransa’nın “İslamlaşmasına” müsaade etmeyeceğini bildirdi. Zemmour, buna göre de cami inşaatlarında minareleri yasaklayacağını, selefi oluşumları engelleyeceğini, imamların kontrolünü sıklaştıracağını ve cami inşaatlarında dış devletlerden finansal desteği engelleyeceğini açıkça ifade ediyor. Bununla birlikte kamusal alanda başörtüsünü ve kipayı yasaklayarak Fransa’nın “Hristiyan kökenlerini” muhafaza etmek istediğini açıklıyor. Kırmızı listede olan ve güvenliği tehdit eden yabancıları da Fransa’dan kovacağının sözünü veriyor. Özellikle “Müslüman Kardeşler” oluşumunu yasaklayacağını ifade ediyor.

Jean-Luc Mélenchon

Üçüncü kez cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak aşırı solcu Melenchon, 2017’deki cumhurbaşkanı seçiminde 19,58 ve 2012’de yüzde 11,10 oy almıştı.
Melenchon’un vaatleri arasında asgari ücreti 1400 avroya yükseltmek, oy kullanma hakkını 16 yaşa düşürmek ve maaşlarda kadın-erkek eşitliğini sağlamak yer alıyor.

Anne Hidalgo

Paris Belediye Başkanı Hidalgo ise cumhurbaşkanı seçilmesi halinde öğretmenlerin maaşlarını iki katına çıkarmayı planlıyor.

Ev kiralarına ilişkin belirli bir düzenleme getireceğini savunan Hidalgo, erkek ve kadınların maaşlarını eşitlemek ve oy kullanma yaşını 18’den 16’ya düşürmek istiyor.

Kaynak: Camia