İsrail'in casus medya içeriklerine dikkat! İsrail'in casus medya içeriklerine dikkat!

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İsrail'in Lübnan'a devam eden saldırıları sebebiyle Irak'a gelmek isteyen Lübnanların ülkeye vizesiz giriş yapabilmeleri talimatı verdi.

Irak'ta bulunan Lübnanların da 30 günlük vize süresinin sonunda yurtdışına çıkmaksızın süreleri yeniden uzatılacak. Süresini ihlal edenler de her türlü cezadan muaf tutulacak. Lübnanlar Irak'taki eğitim sisteminden de yararlanabilecek.

İsrail saldırılarında yaralanan bazı Lübnanlılar da Kerbela şehrindeki hastanelerde tedavi ediliyor.

Alınan bilgilere göre, Irak'ta tedavi gören Lübnanlıların çoğunluğu Hizbullah'ın yönetim kademesinde yer alan kişilerden oluşuyor.

Bazı Hizbullah yetkililerinin ailelerinin de Necef kentine yerleştirildiği iddia ediliyor.

Irak hükümetinin aldığı bu kararlar doğrultusunda Lübnan'dan Irak'a göç dalgasının başlaması bekleniyor.

Lübnanlı göçmenler ve Nasrallah'ın Kerbela'da defnedilmesi meselesi

Lübnan'ın Bağdat Büyükelçisi Ali Habhab, Irak yerel basınına yaptığı açıklamada ülkesinden Irak'a tedavi için 40 yaralının geldiğini ifade ederek, Irak'a gelen Lübnanlı mülteciler hakkında ise henüz resmi verilerin bulunmadığını ancak sayının makul düzeyde olduğunu söyledi.

Lübnanlı Büyükelçi, İsrail hava saldırılarında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Irak'ın Kerbela şehrinde Hz. Hüseyin'in mezarının bulunduğu külliyenin avlusuna defnedileceği haberlerine ilişkin, "Bu konuyla ilgili taraflarla siyasi merciler ve kutsal mekanlardakiler (Kerbela) ilgileniyor. Konuyla ilgili elimizde bir bilgi yok." şeklinde konuştu.

"Hiç kimsenin toprağını bırakıp göç etmesini istemiyoruz"

Iraklılar ise, Lübnan'dan ülkelerine yaşanabilecek göç dalgasına olumlu bakarken, bazıları da Lübnanlıların topraklarını terk etmemesinden yana olduğunu ifade etti.

AA muhabirine konuşan Iraklı Felah Berzenci, "Lübnanlılarla din ve kan bağımızın yanı sıra onlarla insani olarak da birbirimize bağlıyız." diyerek, şunları kaydetti:

"Ülkelerde doğal afetler ve savaşlar gibi krizler yaşanabilir. Irak'tan da 2006 yılında mezhep savaşı sırasında göç yaşanmıştı ve milyonlarca Iraklı ülke içi ve dışına göç etmek zorunda kalmıştı. Irak'ta bulunan Filistinliler, Sudanlı ve Mısırlılar, birinci sınıf ülke vatandaşı muamelesi görüyor. Lübnan özelinde de savaşın durdurulması ve yer yüzünde hiçbir göçün yaşanmamasından yanayız. Irak hükümeti Lübnanlıların gelmesi için kararlar aldı ve bazı aileler Necef gibi kentlere geldi. Ama biz hiç kimsenin toprağını bırakıp göç etmesini istemiyoruz." diye konuştu.

"Lübnanlıların geçici de olsa Irak'a gelmeleri olumlu bir durum"

Iraklı Ala Hudayyir de, ülkesinin bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu ifade ederek, "Arap Birliği üyesi olan Irak, civar ülkelerde sorunlar yaşadığında oralara yardım elini uzatır. Bugün Lübnan normal olmayan şartlar altında ve Lübnan'da büyük bir göç yaşanıyor. Lübnanlıların hali hazırdaki kötü yaşam şartlarından dolayı geçici de olsa Irak'a gelmeleri olumlu bir durum diye düşünüyorum." dedi.

Iraklı Gazeteci Kermal Kaabi de, "Şeref sahibi her Iraklı Lübnanlıların ve Müslümanların gelmesine 'evet' der. Iraklılar, misafirperverlik ve yiğitlikle bilinirler. Kapımız ve gönlümüz Lübnanlı ve Siyonistlerden zarar görecek herkese sonuna kadar açıktır." ifadelerini kullandı.

Ahlam Salah isimli bir Irak vatandaşı ise ülkesinin ekonomik durumunun pek iyi olmadığını belirterek, Lübnan'dan gelebilecek göçmenlerin burada iş bulamama sorunuyla karşılaşabileceğini aktardı.

Editör: Daily Ummah