The Wall Street Journal’a konuşan ABD’li ve Suudi yetkililer, Suudi Arabistan'ın, İran tarafından Krallık’taki hedeflere yönelik yakında bir saldırı gerçekleştirilebileceğine dair uyarıda bulunan bir istihbarat bilgisini ABD ile paylaştığını bildirdiler.

Yetkililer bu uyarıya yanıt olarak Suudi Arabistan, ABD ve diğer bazı komşu devletlerin askeri güçlerinin teyakkuz seviyesini yükselttiğini söyledi. Yetkililer, Suudi istihbaratı hakkında daha fazla ayrıntı vermediler. Gazeteye göre Suudi yetkililer İran’ın ‘ülkeyi kasıp kavuran iç protestolardan dikkatleri başka yöne çekmek için’ hem Krallık’a hem de Irak'ın Erbil kentine saldırılar düzenlemeye hazırlandığını söylediler.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Tehdit tablosundan endişe duyuyoruz. Suudilerle askeri ve istihbarat kanalları aracılığıyla sürekli temas halindeyiz. Çıkarlarımızı ve bölgedeki ortaklarımızın çıkarlarını savunmak için harekete geçmekten çekinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Milletvekili Vahid Celalzade, Suudi Arabistan'ın protestoları desteklemeye devam etmesi halinde ‘İslam Cumhuriyeti'nin karşı hamleleriyle karşılaşacağını’ söyleyerek, Tahran’ın Riyad’a ‘dost ülkeler aracılığıyla’ mesajlar gönderdiğine işaret etti. İran medyasına göre Celalzade “Suudi Arabistan'ın isyancıları desteklemeyi bırakması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

İran İstihbarat Bakanlığı ve Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) istihbarat servisi tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan, ABD, İngiltere, İsrail ve bazı ülkeler protestoların arkasında olmakla suçlandı.

ABD ve Arnavutluk, İran'da genç bir kadının polis tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesi sonucu patlak veren protestoların bastırılmasını görüşmek üzere bu akşam gayrı resmi bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısı düzenleyecek. Toplantıda İran doğumlu Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi ile yine İran doğumlu oyuncu ve aktivist Nazanin Boniadi konuşma yapacak. Tahran, dünyadaki ülkelere ABD'nin düzenlediği bir toplantıya katılmama çağrısında bulundu.

İran'ın BM Daimî Temsilcisi Emir Said Iravani, BM’ye üye olan ülkelere hitaben yazdığı mektupta “ABD, İran'daki veya başka herhangi bir yerdeki insan hakları durumuna karşı gerçek ve fiili bir endişe taşımıyor” ifadelerini kullandı. Protestoları bir iç mesele olarak nitelendiren Iravani, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuyu tartışması halinde ‘insan haklarının güçlendirilmesi açısından ters tepeceğini’ belirtti.

Şarku'l Avsat'ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, Iravani “ABD, insan haklarının en temel ilkelerini çarpıtarak, böyle bir toplantı yapacak siyasi, ahlaki ve yasal niteliklerden yoksundur” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Misyonu (USUN) tarafından yapılan açıklamaya göre bugün yapılacak BM toplantısı, ‘İran'da kadınlara, kız çocuklarına ve dini ve etnik azınlık gruplarının üyelerine yönelik devam eden baskıyı vurgulamayı’ ve İran'daki hak ihlallerine ilişkin güvenilir ve bağımsız soruşturmaları teşvik etmenin yollarını belirlemeyi amaçlıyor.

Iravani, ABD'nin İranlı kadınları savunmaya yönelik bağlılığını sorgulayarak, BM üye ülkelerini ‘ABD'nin siyasi gündemi için böylesine tehlikeli bir emsal oluşturmaya ve insan hakları konularını siyasallaştırmaya çalıştığı bu tür pervasız ve tehlikeli davranışlara açıkça itiraz etmeye’ çağırdı.

Alman Büyükelçiliği önünde protesto

Diğer yandan, Almanya'nın İran’daki protestocuların bastırılmasına yönelik sert eleştirilerinden bir gün sonra İran'daki iktidar yanlıları, protestoları körüklemedeki ‘Alman rolünü’ kınamak için Tahran’daki Alman Büyükelçiliği önünde bir protesto düzenledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin'deki İran Büyükelçiliği önündeki bir protesto hareketine düzenlenen saldırıyı kınayarak, İran hükümetini bir kez daha sert bir şekilde eleştirdi.

Baerbock, Orta Asya'ya yaptığı ziyareti kapsamında Özbekistan başkentinden yaptığı açıklamada, “Almanya'daki sokaklarımızda da göstericilere gözdağı verebileceğini ve onları sindirebileceğini sananlar yanılıyor. Bu kişiler, hukukun üstünlüğü ile en sert şekilde karşılaşacağını aklından çıkarmasın” şeklinde konuşarak ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı. Kimliği belirsiz kişiler, bu hafta başında İran Büyükelçiliği önünde protesto karargâhı olarak kullanılan bir karavana saldırmıştı.

Polis verilerine göre, cumartesiyi pazara bağlayan gece karavandaki dört kişi ile maskeli saldırganlar arasında çıkan arbedede üç kişi yaralandı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre saldırının ardından zanlıların otomobille kaçtığı tahmin ediliyor.

Baerbock “Gençliğini darp eden bir hükümetin geleceği nasıl olur? İran silahlı kuvvetlerinin insanlara uyguladığı, kızları öldüresiye dövdüğü, kadınlara tecavüz ettiği ve yüzlercesini kaçırdığı sınırsız zulüm gün geçtikçe daha da kötüleşiyor” dedi.

15931585157516068980-1519027319201058817