Bu sorunun cevabını Al-Monitor'de Salim A. Essaid imzalı analiz ile cevap bulmaya çalışılıyor.

Al- Monitor, İslam hukuku standartlarına uygun olarak ticareti yapılan ve kripto piyasası için bir cankurtaran halatı olabileceğine inandığı yeni dijital para birimlerinin ihracından bahsettiği bir analiz yayınladı.

Analizde, eski FTX CEO'su, geçtiğimiz Kasım ayında iflas başvurusunda bulunmadan önce yatırımcıları dolandırmak ve müşterilerinden milyarlarca dolar çalmakla ilgili ABD suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığına yer verirken yeni İslami finans tabanlı kripto para birimlerinin piyasaya sürüldüğü belirtiliyor. 

Salim A. Essaid imzalı analizde, İslam hukukunu izleyen dijital finansal hizmetler alanında uzmanlaşmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Haqq Association'nın kurucu ortağı ve baş işletme sorumlusu Muhammed Al-Kaf Al-Hashemi'den alıntı yapılarak, "İslami finans, blockchain teknolojisinin şeffaflığını da kullanarak İslami kuralları kullanarak koruma sağlamaya yardımcı olabilir." Ifadelerine yer veriyor.

Haqq Association'ın 2021'de, Şeriat finansmanı yönergeleri altında çalışan ve bu yıl halka açılacak olan bir Birleşik Arap Emirlikleri kripto para birimi olan İslami kripto para birimini oluşturduğu bilgisi paylaşılıyor yapılan analizde. 

İslami kripto para biriminin, Şeria Oracle adlı bir Şeriata uygunluk doğrulama platformu oluşturmak için kendi blok zincir ağı olan Haqq zincirini kullandığı belirten analizde iş fikirleri ve projelerin halka açık blok zincirinde sunabilir ve onaylanması dahilinde zincire dahil olabildiğine yer veriliyor.

2022 Güvensizlik Yılıydı

2022 yılında kripto paranın büyük bir güvensizlik yaşayarak büyük bir düşüş yaşadığına yer veriliyor haberde.

Haqq Association kurucu ortağı olan AlHashmi, "Kripto piyasasındaki bu düşüşün şeffaflığın ve toplum katılımının olmamasından kaynaklandığına inanıyorum" sözlerine yer veriliyor. 

Sharia Oracle'ın yönetim kurulunun şu anda Birleşik Krallık'tan HSBC, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) ve yakın zamanda Müslüman Dernekler Federasyonu da dahil olmak üzere 40'tan fazla bankanın yönetim kurullarında yer alan beş daimî üyesi bulunuyor. Brezilya (FAMBRAS), AlHashmi'nin kurulun üye tabanını Hindistan, Pakistan ve diğer Güney Asya ülkelerinden daha fazla uzmanı içerecek şekilde genişletme planlarıyla dikkat çekiliyor analizde.

Al-Hashemi'nin bu girişimin dijital para birimlerindeki birçok dolandırıcılığın üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini, çünkü projeleri almayı planladıkları risk miktarını ve yatırımcıların parasının nasıl ele alınacağını açıklamaya zorlayacağına dair verdiği bilgi analizde yer aldı. 

Türkiye O Ülkelerin İçinde

Al-Monitor'e göre, merkezi olmayan finans, İslami finans sektörünün çoğunluğu tarafından kabul edilmedi, ancak bu, artan kullanım durumları, topluluk katılımı ve kripto para birimleri, metaversler ve diğer finansal teknolojilerdeki düzenlemelerin ardından değişti. Şu anda 79 milyar dolar olarak tahmin edilen İslami FinTech pazarının büyümesi dikkate alındığında, yıllık yüzde 18 oranında büyümesi bekleniyor. 

Finansal hizmetler şirketleri "Dinar Standard" ve "Ellipsis" tarafından hazırlanan 2022 Küresel İslam Raporu'na göre, Suudi Arabistan, İran, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Endonezya olmak üzere altı büyük ülke bir araya gelerek toplam pazarın yüzde 81'ini oluşturdu.

Kaynak: Ortadoğu Haber