İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Yahudi yerleşimcilerin kurduğu "kaçak" yerleşim yerinin İsrail ordusu tarafından tahliye edilmesiyle başlayan tartışma üzerine "ne Filistinlilerin ne de İsraillilerin yasa dışı inşaat faaliyetlerine izin vereceklerini" söyledi.

İsrail medyasındaki haberlere göre Netanyahu, partisi Likud üyelerine Mecliste dün konuşma yaptı.

Başbakan Netanyahu, "İktidara, kaçak Filistin yapılaşmasına karşı mücadelede yön değiştirmek için kesin bir söz vererek geldik. Bu, yasa dışı İsrail yapılaşmasına izin vereceğimiz anlamına gelmiyor." dedi.

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Yahudi yerleşimcilerin kurduğu "Or Hayim" isimli İsrail nezdinde de yasa dışı kabul edilen yerleşim yerini hafta sonu tahliye etmesi ve hükümetteki aşırı sağcı bakanların tepki olarak kabine toplantısını boykot etmesi üzerine Netanyahu, koalisyon içinde "tam bir uzlaşı" olduğunu savundu.

Netanyahu, rakiplerinin "koalisyonun çözüldüğü ümitlerinin aksine bu konuda uyumlu, güçlü ve ortak bir tutum içinde olduklarını" aktardı.

- Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimler konusunda yetki tartışması

Netanyahu'nun açıklamaları, işgal altındaki Batı Şeria ve özellikle İsrail ordusunun sivil yönetim ve güvenlikten sorumlu olduğu bölgede yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinde yetkinin kimde olacağına ilişkin tartışmaların devam ettiği sırada geldi.

Başbakan Netanyahu'nun koalisyonunda Maliye Bakanı ve yasa dışı Yahudi yerleşimlerin destekçisi olarak bilinen aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, hafta sonu kurulan kaçak yerleşim yerinin tahliye edilmesine karşı çıkan isimler arasında öne çıktı.

Koalisyon anlaşmasına göre İsrail ordusuna bağlı "Sivil İşleri İdaresi" ile "Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi"nde (COGAT) dolayısıyla Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimler konusunda söz sahibi olması öngörülen Smotrich'in, kaçak yerleşim yerinin tahliye edilmemesi emrini verdiği ancak Likud Partisi'nden Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu talimatı iptal ettiği basına yansıdı.

Smotrich, dün yaptığı açıklamada Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin bulunduğu C bölgesinde "tüm sivil işlerin ordu idaresinden çıkartılarak ilgili bakanlıklara devredilmesi" çağrısında bulundu.

- Gallant'tan yerleşimlerin Savunma Bakanlığında kalması ısrarı

İsrail basınındaki haberlere göre, Savunma Bakanı Gallant, yasa dışı Yahudi yerleşimleri çatı örgütü Yesha Konseyi Başkanı Shlomo Neeman ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Gallant'ın görüşmede, "C bölgesine ilişkin mücadelenin merkezde olduğunu, İsrail ordusunun güvenlik ve sivil işlerde sorumlu olduğunu" vurguladığı ve burada kanunların uygulayıcısının ordu olması gerektiğinin altını çizdiği aktarıldı.

Buna karşın muhatabı Neeman'ın, koalisyon anlaşmalarının da öngördüğü biçimde Batı Şeria'da sivil işlerden Smotrich'in sorumlu olması yönündeki görüşünü aktardığı "Batı Şeria'da yaşayan İsraillilerin hayatı, demokratik bir ülkeye uygun şekilde üniformalı subaylar değil hükümet bakanlıkları tarafından yönetilmeli." dediği paylaşıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın C bölgesindeki "inşaatların İsrail'in sınırlarının nereye uzanacağıyla ilgili olduğunu" dile getiren Neeman, Savunma Bakanı'ndan yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin genişletilmesi için adım atmasını istedi.

- Netanyahu, Batı Şeria'da aşırı sağcılar ve uluslararası toplum arasında sıkıştı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabinesinde yer alan aşırı sağcıların işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesi ve buradaki kaçak Yahudi yerleşimlere ruhsat verilmesi talepleriyle karşı karşıya.

Buna karşın başta Washington ve Avrupa olmak üzere Batı başkentlerinden, İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini genişleteceği açıklamalarına itirazlar gelmişti.

- Oslo Anlaşması ve Batı Şeria'nın C bölgesi

İsrail yönetimi, 1967'deki Altı Gün savaşının ardından Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı işgal etti. Uluslarası hukuka göre, İsrail'in bu bölgelerdeki varlığı hala daha işgal olarak sayılıyor.

İsrail hükümeti ile Yasir Arafat liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında sürdürülen gizli ve açık görüşmeler, 1993'te Oslo Barış Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlandı.

Oslo Anlaşması çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrıldı. Yüzde 18'i kapsayan “A bölgesi”nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakıldı.

Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'da inşa ettiği yasa dışı Yahudi yerleşim yerleriyle bu bölgede demografik denge sağlamaya çalışırken, Yahudi yerleşimcileri korumak gerekçesiyle bölgede ordunun varlığını da artırdı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da çoğunluğu C bölgesinde olmak üzere inşa edilmiş yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinde yaklaşık 500 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

İsrail'de özellikle aşırı sağ, C bölgesinin ilhak edilmesi ve bu toprakların İsrail'in sınırlarına katılması gerektiğini savunuyor. Buna karşın Filistin yönetimi ve uluslararası toplum bu alanın Filistin'e bırakılması gerektiği görüşünde.