Etkinlik Kazakistan’da düzenlendi.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da dün 60 ülkeden 100 delegasyonun katılım sağladığı 7. Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi düzenlendi. “Pandemi sonrası dönemde insanlığın ruhsal ve sosyal gelişiminde dünya liderlerinin ve geleneksel dinlerin rolü" başlığı altında hayata geçirilen Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi, dini liderler arasında barış, hoşgörü ve diyalog girişimlerini desteklemek için her üç yılda bir düzenleniyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev kongrenin açılışında yaptığı konuşmada enerji sorunu, çevre krizleri ve iklim değişikliği gibi dünyanın çeşitli alanlarda karşı karşıya olduğu meselelerin uluslararası ilişkilerde ciddi yankı uyandırdığına dikkat çekerek, dünyayı sarsan güven krizinin aşılmasında, insan haklarının korunmasında ve insanlar arasında eşitliğin sağlanmasında dinlerin daima savunduğu insani değerlerin altını çizdi. Yüce fikirlere geri dönmek için diyalog masasına oturmanın gerekliliğini vurguladı.

Papa Francis: Din, toplumda uyumlu yaşamı teşvik eder

Papa Francis de yaptığı açıklamada “Dine güvensizliğe uzanan konuşmaları bırakmanın zamanı geldi. Sorun din değil, aksine din, toplumda uyumlu yaşamı teşvik eder ve barışa olan susuzluğumuzu giderir” diyerek iş birliğinin, sevginin ve eşitliğin hakim olduğu sağlam insan toplumları yaratmada dini değerlerin önemine işaret etti. Ayrıca dinin koronavirüs krizi bağlamında, halklar ve hatta tek bir toplum arasındaki eşitsizlikle ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğunu bildirdi.

DPA’nın haberine göre Papa Francis sözlerini şöyle sürdüdü:

“Jeopolitik, sosyal, ekonomik ve çevresel krizler şu an birçok kurumu ve demokrasiyi test ediyor. Bu krizler halklar arasındaki güvenliği ve uyumu tehlikeye atıyor. Dinler arasında on yıllardır diyalog yürütülüyor ancak halen savaşın dehşetinden, düşmanlıktan ve çatışma ortamından mustaripler. Dünyanın ileriye doğru bir adım atması gerekiyor. Bu sıçrama bizden gelmeli.”

Semavi ve Geleneksel Dinler Kongresi’ne Rus Ortodoks Kilisesi'nin dış ilişkilerinden sorumlu ismi Metropolitan Anthony ve heyeti de katıldı.

Dün Papa Francis ile Metropolitan Anthony bir araya geldi. Anthony gazetecilere yaptığı açıklamada, Papa Francis ile görüşmesinin oldukça samimi geçtiğini ve Papa'nın kendisine  2016 yılında Küba’daki ilk toplantının ardından Patrik Kirill ile ikinci bir görüşme yapmak istediğini söylediğini aktardı.

Ezher Şeyhi Tayyib’den kibirli siyasi uygulamalar vurgusu

Kazakistan'daki kongrenin açılışı sırasında söz alan Ezher Şeyhi Şeyh Ahmed et Tayyib, tüm insanlığın geleceğini tehdit eden ahlaki ve doğal afetlere değinerek dinlerin sembolleriyle, kendilerinin ve diğer dünya liderlerinin, politikacıların ve kıdemli ekonomistlerin görev ve sorumluluklarını açık ve net bir şekilde tartışacakları özel bir toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundu. İnsanlığın doğa ve iklim olaylarındaki değişim nedeniyle terör ve korkudan mustarip hale geldiğine dikkat çeken Tayyib, son dönemlerdeki kibirli siyasi uygulamalar sebebiyle insanlığın başına gelenlerin uluslararası ekonominin temel direğini sarstığını bildirdi. Ezher Şeyhi ayrıca bu durumun varlıklı ve yoksul ülkeler kadar masumları da etkileyerek birçok insanın yerlerinden edilmesine sebep olduğunu vurguladı.

Açıklamasında, ailenin yok edilmesini isteyen, iyi düşünülmüş ve finanse edilen kampanyaların yayılmasına karşı uyarıda bulunan Tayyib, ‘bilimsel ve felsefi ilerlemenin, teknik ve sosyal gelişmenin artık ahlaki ve insani bozulmayı durdurabilecek niteliklere sahip olmadığını’ savundu. Ezher Şeyhi, halihazırda en yakın tehlikenin dinlerin farklılığından değil ateizmden ve onun ürettiği maddeyi kutsallaştıran ve dinleri küçümseyen felsefelerden kaynaklandığına dikkat çekerek Ezher ve Vatikan arasında Abu Dabi’de imzalanan İnsan Kardeşliği Belgesi’ne işaret etti. Papa Francis ile din, ırk ve tarih anlamında farklılıkların olmasına rağmen diyalogun sürdürüldüğünü söyledi. Bir çok engellemelere rağmen Katolik Kilise ile samimi bir şekilde bir araya geldiklerini ifade eden Ezher Şeyhi, karşılıklı samimiyet, iyi niyet, sevgi ve dostlukla her şeyin kısa bir sürede netleştiğini kaydetti. Tayyib, halkların barışının dinler arasındaki barışın bir uzantısı ve dini kardeşliğin de insanlığın küresel kardeşliğinin motive edici yapısı niteliğinde olduğunu vurguladı. Doğru başlangıcın bu kardeşliğin alimler ve din adamları arasında yeniden diriltilmesi olduğunu kaydetti.

Guterres, dini liderlerin rolüne dikkat çekti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres video konferans yoluyla katıldığı kongrede, uluslararası ilişkilerin gidişatını düzeltmenin yanı sıra çatışma, savaş, etik, insani değerler, sağlık, çevre ve iklim etkilerini sınırlamada dini ve manevi liderlerin rolünün önemini vurguladı.

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Şeyh: Toplumlar tek bir gemide

Ülkesinde ezan sesinin kısılmasını isteyerek gündem olan Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Dr. Abdullatif Al-Şeyh’in açıklaması ise şöyle oldu:

“Bugün halihazırda dünyayı tehdit eden koronavirüs krizi ve yansımaları, toplumların karşı karşıya olduğu birçok küresel sorun ve tehdidin ışığında insan toplumlarının tek bir gemide olduğunu ve bu gemiyi korumak için birbirleriyle iş birliği yapmaları gerektiğini gösterdi. Bu tarihi fırsat, barış, köprülerü kurma, dini ve manevi liderlerin ellerinden gelenin en iyisini yapma ihtiyacına yönelik fırsatlar barındıran, geleceğe dair iyimserlik çağrısında bulunuyor.”

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre Şeyh açıklamasında, ülkesinin radikal fikirlerle mücadele çabaları ve radikal fikirlerin sosyal ağlarda yayılımıyla mücadele etmek için uluslararası çabaları destekleyerek iş birliği yaptığına dikkat çekti. Suudi Bakan ayrıca, tüm dünyada  istikrar, barış ve uyumu garanti eden çeşitli bileşenleriyle din, medeniyet ve halklar arasında bir arada yaşama değerlerini teşvik etmenin önemini vurguladı.

Abdullatif Al-Şeyh, kongrenin oturum arasında Ezher Şeyhi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Müslüman Yaşlılar Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Abdusselam’ın da katıldığı görüşmede, özellikle İslami alanlarda koordinasyon, ılımlılığın yayılması ve deneyim alışverişi ile ilgili bir dizi ortak konu tartışıldı.

Ezher Şeyhi görüşme sırasında, Suudi Arabistan’ın tüm Müslümanlara hizmet etme, hoşgörüyü yayma, diyalog ve barış içinde bir arada yaşama kültürünü teşvik etme başlıklarındaki liderliğine övgüde bulundu.

kazakistan

Kaynak: Şarkul Avsat