NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna ihtilafını daha da tırmandırmak için sahte bahaneler kullanmaması gerektiğini söylerken, Washington, nükleer içerikli bir bombanın kullanılması halinde bunun "sonuçlarının olacağı" konusundaki uyarılarını yineledi. Stoltenberg, Adriyatik’te bulunan ABD’ye ait George H.W. Bush uçak gemisini ziyaret ettiği sırada yaptığı açıklamada, “Rusya şimdi de Ukrayna’nın kendi topraklarında radyolojik kirli bomba kullanmaya hazırlandığı şeklinde yanlış iddialarda bulunuyor. NATO müttefikleri, çok açık şekilde yanlış olduğu görülen bu suçlamayı reddetmektedir. Rusya, sıklıkla kendi yapmaya niyetlendikleri şeylerle başkalarını suçluyor. Bunun örneğini Suriye’den Ukrayna’ya daha önce de gördük. Rusya gerginliği daha da tırmandırmak için sahte bahaneler kullanmamalı. Dünya bunları yakından izliyor” ifadelerini kullandı. Moskova daha önce Ukrayna'nın Rusya'yı itibarsızlaştırmak amacıyla radyoaktif bir "kirli bomba" patlatmayı planladığını açıkladı. Batı ittifakına göre, ABD uçak gemisi hali hazırda NATO tarafından yürütülen ‘Neptune Strike 2022’ tatbikatlarına liderlik ediyor. Tatbikata, NATO ve ortak ülkelerden 80'den fazla uçak, 14 gemi ve yaklaşık 6 bin asker katılım sağlıyor. Stoltenberg, Neptune Strike tatbikatının Avrupa-Atlantik bölgesinde caydırıcılık ve savunmaya hazır olup olmadıklarını test ettiğini vurguladı.

Buna karşılık, Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çarşamba günü, nükleer savaş da dahil olmak üzere tehditlere yanıt vermekten sorumlu olan Rusya'nın stratejik caydırıcı güçlerinin tatbikatlarına katıldığını duyurdu.

Kremlin açıklamasında, “Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Vladimir Putin'in önderliğinde kara, deniz ve hava caydırıcı kuvvetler tatbikatlar ve balistik ve seyir füzelerinin tatbikatlarını gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

Rusya Savunma Bakanı Segey Şoygu, Putin'e “tatbikatın düşman nükleer saldırısı durumunda yapılacak büyük nükleer atışı simüle ettiğini" söyledi.Kremlin’den yapılan açıklamada, “Plesetks uzay üssünden 'Yars' kıtalararası balistik füze ve Barents Denizi'nden 'Sineva' balistik füze Kamçatka'daki Kura poligonuna fırlatıldı. Tatbikatta, havadan seyir füzelerini fırlatan 'Tu-95MS' tipi uzun menzilli uçakları da yer aldı." ifadelerine yer verildi. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz Salı günü Moskova'yı nükleer silah kullanmaya karşı uyardı ve "Rusya taktik nükleer silah kullanırsa çok büyük bir hata yapar” dedi. Rus yetkililer ise nükleer silah kullanmayı planladıklarını yalanladı.

2021_Kasim2_20211115_2_50890895_70690903

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın nükleer silah veya kirli bomba kullanmasının sonuçları olacağını yineledi. Pentagon sözcüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Patrick Ryder basın toplantısında, Rusya’nı nükleer silah veya kirli bomba kullanması halinde sonuçları olacağını belirtti. Açıklamasında, sonuçlarının ayrıntılarına girmeyen Ryder, sonuçların çeşitli düzeylerde Rusya’ya iletildiğini aktardı.Sözcü, “Nasıl, ne zaman ve nerede olduğuna dair belirli ayrıntılara girmeyeceğim. Ancak söylemeye gerek yok, bu çok ciddiye aldığımız ve 7/24 izlemeye devam ettiğimiz bir şey” şeklinde konuştu.Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,  Sergey Şoygu’nun Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe  ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'nın "kirli bomba" (radyoaktif madde içeren bomba) kullanarak kışkırtıcı eylemlerde bulunması ihtimali konusunda endişeleri dile getirdiği bildirildi. Bakanlık, görüşmede Ukrayna'daki durum tartışıldığını aktardı.

Şarku’l Avsat'ın edindiği bilgilere göre Bakanlık ayrıca, Şoygu’nun Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh yaptığı ayrı görüşmede de Ukrayna'nın "kirli bomba" kullanarak kışkırtıcı eylemlerde bulunması ihtimali konusunda endişeleri dile getirdiğini kaydetti. Kirli bomba, bir patlama meydana geldiğinde toz şeklinde dağılması amaçlanan radyoaktif, biyolojik veya kimyasal maddelerle çevrili geleneksel bir bomba. Şoygu, Ukrayna'yı Pazar günü birkaç NATO mevkidaşı ile yaptığı görüşmelerde "kirli bomba" kullanmayı planlamakla suçladı. Kiev suçlamaları reddediyor ve onları "tehlikeli" yalanlar olarak görüyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov dün gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın "böyle bir sabotaj eylemine (Ukrayna) hazırlanmanın" "mevcut tehlikesini" gösteren bilgilere sahip olduğunu söyledi. Peskov, "Bu tür sorumsuz davranışları önlemek için etkili adımlar atmalarını teşvik etmek için görüşümüzü kararlı bir şekilde uluslararası topluma sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrolü ve Silahların Yayılmasını Önleme İşleri Direktör Yardımcısı Konstantin Vorontsov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Birinci Komitesi toplantısında, “Moskova, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna'ya "kirli bomba" yaratmasında yardım edebileceğine inanıyor. Amaç açık ve net bu, Rusya'yı kitle imha silahları kullanmakla suçlamak” ifadelerini kullandı.

Vorontsov açıklamasında, “B ilgilerimize göre Ukrayna tarafı planı uygulamaya başladı bile. Aldığımız haberlere göre, Ukrayna ile kirli bir bombanın bileşenlerini tedarik etmek için görüşmelerde bulunan bazı Batılı ülkelerin bu hedef doğrultusunda yardım sağlayacağını göz ardı etmiyoruz. Kiev hükümetini ve onu kontrol eden Batılı işbirlikçilerini, dünyayı nükleer bir felakete sürükleyen ve masum sivillerin hayatını tehdit eden önlemleri almayı bırakmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

B89C7212-BDD8-46FD-957B-BDEDF1D092EE_cx0_cy3_cw0_w1200_r1