Netanyahu söz konusu atamayı, Knesset’te yaptığı konuşmada duyurdu.

Aşırı sağcı İsrail hükümeti, Batı Şeria'daki yerleşimi genişletmenin yanı sıra ülke içinde ve dışında eleştirileri üzerine çeken politikalar uygulamaya çalışıyor. İnkar ettiği yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan 73 yaşındaki Netanyahu’nun ulusal-dini partilerden oluşan bloğu 1 Kasım seçimlerinde parlamento çoğunluğunu elde ettiğinden bu yana sivil özgürlüklerin akıbeti hakkında ortaya çıkan endişeleri yatıştırmak zorunda kaldı.

Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmaları, milletvekillerinin İsrail adalet sistemine, Arap azınlığa ve LGBT haklarına karşı daha önceki kışkırtmaları dikkate alındığında, Netanyahu’nun Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partileriyle ittifakı endişe yaratıyor.

Netanyahu, bu ve benzeri eleştirileri savuşturmak için defalarca hoşgörüyü ve barış arayışını teşvik etme sözü verdi. Dün açıklama yapan Netanyahu, İsrail’in tüm vatandaşlarıyla ilgileneceği istikrarlı bir hükümet kuracaklarını söyledi.

Filistinliler için Netanyahu hükümetinin kurulması, Filistin devletini kurmak istedikleri topraklarda yerleşim alanlarının genişletilmesinin planlanmasıyla devlet olma umutlarını daha da uzaklaştırıyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da şiddet giderek artıyor.

İsrail’de 2009'dan 2021'e kadar en uzun süre başbakan olarak  görev yapan Binyamin Netanyahu, geçici bir hükümete de başkanlık etti.

Muhafazakar Likud partisi, yeni hükümet için hazırladığı yönergede, Yahudi halkının münhasır ve tartışılmaz bir hakka sahip olduğunu, Batı Şeria da dahil olmak üzere bölgelerde ‘yerleşimi güçlendireceğini ve geliştireceğini’ bildirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, söz konusu yönergelerin ‘tehlikeli bir gerilime yol açacağını ve bölgede yansımaları olacağını’ söyledi.

Abbas geçtiğimiz cumartesi günü ‘Sloganı aşırıcılık ve ırk ayrımcılığı olan bir İsrail hükümetinin kurulması’ olarak adlandırdığı olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Netanyahu, 2020'de İsrail'in İran'la ilgili endişelerini paylaşan diğer Körfez ülkeleriyle yaptığı gibi, Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkiler kurma konusunda bir atılım gerçekleştirmeyi umduğunu bildirdi. 

Riyad, İsrail ile herhangi olası bir ilerlemenin Filistin devletinin kurulmasına bağlı olduğu yönündeki pozisyonunda herhangi bir değişiklik göstermedi.

2007’de Araplara yönelik ırkçı söylemleri ve İsrail ile ABD’nin terör listesinde yer alan bir grubu desteklemekten suçlu bulunan Batı Şeria yerleşimcisi Itamar Ben Gvir'in güvenlik birimine atanması, yurtiçinde ve dışında alarm endişeye yol açtı.

Kaynak: Şarku'l Avsat