Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, "yargı reformunun demokrasinin sonu olduğu" yönündeki iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

Bu reformların seçmenin iradesini temsil ettiğini söyleyen Netanyahu, "Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge, özellikle son birkaç yıl başta olmak üzere 20 yılda daha da fazla bir şekilde ihlal edildi. Bu, dünyada eşi benzeri olmayan olağanüstü bir olgudur." dedi.

Netanyahu, doğru dengeyi yeniden sağlamaya çalışmanın demokrasiyi güçlendireceğini savunarak, bunu sorumlu bir şekilde yapmak gerektiğini ve yapacaklarını dile getirdi.

Adalet Bakanı Levin, 5 Ocak Perşembe günü, "Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve Meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren" bir dizi yasa planladıklarını duyurmuştu.

Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, dün, Başbakan Netanyahu hükümetinin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto etmişti.

Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Arye Deri'nin bakan olarak görev yapmasına izin veren tartışmalı yasayı onaylaması da kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

İsrail'de "ülke tarihinin en sağcı" hükümeti görevde

İsrail'de Netanyahu'nun aşırı dindar Yahudi ve aşırı sağcı partilerle kurduğu yeni hükümet 29 Aralık 2022'de Meclisten güvenoyu alarak göreve başlamıştı.

Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen ortaklara sahip yeni koalisyon hükümeti, İsrail siyasi tarihinin "en aşırı sağcı" hükümeti olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı hükümet, Filistin geneli ile İsrail'deki toplumsal muhalefetin yanı sıra başta ABD olmak üzere İsrail'in Batılı müttefikleri tarafından da endişe ile karşılanıyor.