Batı Şeria'daki işgal edilen bölgeleri İsrail'e ilhak etme ve yerleşimler üzerinde egemenlik kurma taleplerini sundu. Bunun ardından Sağcı Yaslı Aileler Hareketi (SYAH), hükümete Filistinlileri yurt dışına sürme getiren bir yasa çıkarmak için başka bir talepte bulundu.

SYAH liderleri, Dini Siyonizm Partisi’nin lideri Bezalel Smotrich'e hitaben, İsraillilere karşı silahlı saldırı düzenlemekten suçlu bulunan her Filistinlinin ailesiyle birlikte İsrail’den sürgün edilmesini talep etti. SYAH'nin önde gelen isimleri, İsrail'in bu Filistinlilere ölüm cezası vermesini istediklerini, ancak bu gerçekleşmezse aile üyelerinin sınır dışı edilmesi gerektiğini, böylece suçun ağır bir cezası olduğunu bilmelerini istediklerini ifade ettiler.

İsrail'in Arap vatandaşları da dahil olmak üzere saldırı gerçekleştiren her Filistinliye karşı idam veya sınır dışı etme cezalarını infaz etmesi gerektiğini vurguladılar.

Smotrich, kuracağı hükümetin ana hatlarıyla ilgili müzakereler başladığında taleplerini Netanyahu'ya sunacağına açıkladı. Başlangıçta bu talebi desteklediğini ve şu anda "Netanyahu'dan aldığı Filistin devlet projesini yok edecek bir dizi siyasi talep hazırlama" görevi için çalıştığını ifade etti. Smotrich, Batı Şeria'daki İsrail sivil yönetimini ortadan kaldırmak için sağ koalisyon partileriyle anlaşma niyetinde olduğunu açıkladı.

Sivil İdare'nin doğrudan İsrail ordusuna bağlı sivil bir kurum olduğunu ve onu harekete geçirmenin İsrail tarafından Batı Şeria'yı işgal ettiğinin tanınması anlamına geldiğini ve buna son verilmesi gerektiğini aktardı. Smotrich'e göre bunu yapmanın yolu, bu kurumu ortadan kaldırmak ve yetkilerini İsrail'deki çeşitli bakanlıkların kontrolündeki sivil hükümet dairelerine devretmektir.

Gözlemciler bu öneriyi “Batı Şeria'yı İsrail'e ilhak etmek ve egemenliğini sadece üzerlerine inşa edilen Yahudi yerleşimlerine değil, aynı zamanda 2,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Filistin bölgelerine de dayatmak için geniş kapsamlı bir adım" olarak yorumladı.

Gözlemcilere göre bu, Filistin devleti fikrini ortadan kaldırıyor. Smotrich, aşırı sağcı bir harekete üye olduğundan, Ürdün'ü Filistin devleti olarak görüyor ve sakinlerinin çoğunluğunun Filistinli olduğunu iddia ediyor. Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin Mısır'a, Batı Şeria'daki Filistinlilerin de Ürdün'e ait olması gerektiğine inanıyor, yeter ki İsrail tüm bölgenin güvenliğini ve yönetimini kontrol etsin.

SYAH'nin İsrail'de 20 yıldır var olan bir yapı olması ve geçen yıl Milletvekili Mansur Abbas liderliğindeki "İslami Hareketin Birleşik Arap Listesi"nin hükümet koalisyonuna dahil edilmesine karşı bir kampanya yürütmesi oldukça dikkat çekicidir. SYAH bu hareketin siyasi olarak aşırılıkçı olduğunu ve Hamas ile ideolojik ve siyasi ilişkiler sürdürdüğüne dair elinde kanıtları olduğunu iddia etti.

Kaynak: Şarku'l Avsat