Son on yılda İHA teknolojisi önemli ölçüde gelişti. Geçmişte ağırlıklı olarak havadan fotoğraf ve film çekmek için kullanılırken, artık kara kuvvetlerinin hareketlerini koordine etmek, insanlı uçak ve topçulardaki nişancıların hedeflerini düzeltmek, düşman hava savunma sistemlerini tespit etmek ve karadaki hedefleri bombalamak gibi daha zorlu görevleri yerine getiriyorlar.

Şu anda İHA'ların ana üreticileri arasında ABD, İsrail, Türkiye ve Çin yer alırken, bu sektör Rusya, Kanada, Norveç ve İran'da da oldukça gelişmiştir.

Ortadoğu uzmanı Vladimir Platov, New Age’de kaleme aldığı yazısında, İHA’ların son yıllardaki savaşların kaderinde nasıl etkisi olduğunu değerlendirdi.

2020’deki Dağlık Karabağ savaşında İHA'larının etkinliğini canlı bir şekilde görüldüğünü kaydeden Platov,“Yeni gerçeklik, hükümetleri savunma stratejilerini gözden geçirmeye zorladı. Önce Dağlık Karabağ'daki çatışmada, ardından Rusya'nın Ukrayna'da Nazi rejimine karşı düzenlediği özel harekâtta yüzlerce askeri teçhizatın İHA'lar tarafından imha edilmesi, günümüz yerel çatışmalarında başarının öncelikle taraflarca belirleneceğini açıkça göstermektedir. Tanklar, pilotlu uçaklar ve toplar gibi daha geleneksel askeri donanımlar giderek daha az gerekli hale geliyor.” dedi.

Platov, Kırgızistan ve Tacikistan sınırındaki son çatışmalar Türk İHA’larının önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:

 “Silahlı çatışmalara karışan ülkeler de İHA üreticileriyle ortaklık kurmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendiler. Türkiye, Orta Asya bölgesinde önemli bir tedarikçi haline geldi. Örneğin, Kırgızistan'ın 2021 sonunda satın aldığı Türk Bayraktar TB2 İHA'ları, kısa sürede Tacikistan ile olan çatışmasında önemli bir faktör haline geldi ve komşusunun üstün askeri donanıma sahip olmasını kısmen telafi etti. Bu İHA'lar, Kırgızistan'ın Celal-Abad havaalanındaki Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin sınır muhafızları birimine verildi ve ulusal savunmada ve ulusal güvenliğin garanti altına alınmasında ve ülke sınırlarının savunulmasında önemli bir rol oynuyor. Yakın zamanda yapılan bir başka silah alımı da Kırgızistan'ın savunma hedeflerine ulaşmasına yardımcı oldu.”

Orta Asya devletleri arasında tekrarlayan anlaşmazlıklar göz önüne alındığında, Türkiye'nin İHA ticaretinin bölgede geliştiğini belirten Platov, “Aralık 2020'de Türkmenistan, Türk Bayraktarlarını satın alan ilk Orta Asya ülkesi oldu ve kısa bir süre sonra hem Özbekistan hem de Kazakistan, Türkiye ile İHA alımları için görüşmelere başladı. Bölge uzmanları, Türk İHA'larının Orta Asya'da artan kullanımının, Türkiye'nin bölgedeki askeri ve stratejik etkisini güçlendirme etkisine sahip olabileceğini düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

Muharebe operasyonlarında görev alan askeri uzmanların değerlendirmelerine göre, sahada etkin bir şekilde kullanılabilmeleri için her tabur için yaklaşık 20-30 çalışan İHA'ya ve ayrıca yedeklere ihtiyaç duyulmaktadır.

Birçok farklı ülkedeki silahlı kuvvetler arasında bu cihazlara olan talep arttıkça İHA teknolojilerinin büyümeye devam edeceği açıktır.

Kaynak: Ortadoğu Haber