Oturum, Filistin davasını destekleyen çok sayıda milletvekilinin ve Aralık 2021'de kurulan Uruguay-Filistin Parlamento Dostluk Komitesi'nin katılımıyla devam etti.

İkili oturuma ne olursa olsun Filistin davasına ve halkına olan desteklerini göstermeyi hedefleyen çok sayıda milletvekili ve senatör katıldı. 

Ayrıca Uruguay'daki Filistin Büyükelçisi Nadya Rasheed'in yanı sıra Suudi Arabistan, Lübnan, Türkiye, Mısır ve Katar da dahil olmak üzere Latin Amerika, Arap ve Müslüman ülkelerden bir dizi başka büyükelçi, diplomat ve siyasi şahsiyet de katıldı.

MEMO'nun aktardığına göre, Uruguaylı milletvekili Ubaldo Aita oturum sırasında, "Filistin halkı, kendi kaderini tayin etme, bağımsızlık, ulusal egemenlik ve bugününü ve geleceğini barış içinde inşa etme haklarını hâlâ kullanamıyor" dedi.

Aita, Uruguaylılardan ve tüm destekçilerinden Filistin davası için ciddi bir adım atmalarını istedi. "Dayanışma yalnızca sözlerden ibaret olamaz" diye ekledi. "Bu dramın sona erdirilmesi için pratik adımlar atılması gerekiyor. Filistin halkının içinde bulunduğu durumu kınamak gerekiyor. Bu durumun doğrudan sorumlusu İsrail'dir."

Mecliste toplantıya karşı gelen sesler de yükseldi.

Uruguay Meclisi'ndeki muhalefet milletvekilleri, Filistin dayanışma oturumunda öfkelerini gizleyemediler. Bazıları konuşmayı reddederken, diğerleri İsrail'in Filistinlilere karşı suç işleme hakkını yüksek sesle savundu. Milletvekili Gustavo Zubía, Uruguay'ın İsrail ile ilişkilerini kesmesi için hiçbir neden olmadığını söyledi. Bu arada meslektaşı Felipe Schipani, "Uruguay'ın [1948'de] kurulduğundan beri tanıdığı bir devlete saldırmasına" şaşırdığını ifade etti.

Senatör Sandra Lazo bana, bu tür oturumların Filistin halkının savunmasız durumunu duyurması ve meşru kendi kaderini tayin hakkını desteklemesi gerektiğini söyledi.

Lazo, "Endişemizi dile getirdik, çünkü mevcut hükümetteki bazı kesimler, Uruguay Devleti'nin diplomasi ve çatışma çözümü açısından tarihsel olarak yürüttüğünden uzaklaşarak, sürgüne, mülksüzleştirilmeye ve ölüme maruz kalanların durumunu kınama konusunda yeterince ses çıkarmadı," dedi. "Latin Amerika'daki sol görüşlü hükümetler Filistin'le dayanışmayı sürdürdüler. Geçtiğimiz yıl boyunca pek çok etkinlik düzenledik ve Büyükelçi'den 2023 planlaması çerçevesinde ortak bir faaliyet programı hazırlamasını ve açık oturumla birlikte hazırlamasını istedik," ifadelerini kullandı.

Filistin kültürünün zenginliği hakkında daha fazla bilgi paylaşmak için çeşitli dersler, sanat sergileri ve Filistin'e saha ziyaretleri yoluyla kişisel olarak katkıda bulunduğunu belirtti. "Yalnızca parlamento temsilcileri değil, Uruguay halkı Filistin'in sanatçılarını, şairlerini, sporcularını ve tarihini bilmeyi hak ediyor."

Uruguay, Latin Amerika'da Filistin'i 2011 yılında sınırlarını belirtmeden bir devlet olarak tanıyan en son ülke oldu. Bu karar İsrail tarafından kınanmıştı.

Birçoğu Brezilya sınırına yakın Chuy'da yaklaşık 5.000 Filistin kökenli Uruguay vatandaşı yaşıyor. Şehir, İsrail'in Filistinlilere yönelik askeri saldırılarını kınayan gösterilere tanık oldu.

Senatör Lazo, "Uruguay, uluslararası hukuku savunma konusundaki tarihi konumunu değiştirmedi ve adalet ve barışı sağlamak için asla çelişkimiz olmayacaktır," dedi.

Kaynak: Daily Ummah