Yemen hükümeti ve Başkanlık Konseyinin ortağı GGK, Alimi'nin, "Güney meselesinin çözümünü tartışmanın şu aşamada uygun olmayacağı" yönündeki ifadesine tepki gösterdi.

GGK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Alimi'nin açıklamaları isabetli değil ve Başkanlık Konseyinin kurulmasıyla sonuçlanan Körfez İşbirliği Konseyinde varılan uzlaşının ve ortaklığın ciddiyetini göstermiyor." ifadesi kullanıldı.

Güney meselesinin; bir vatan, halk, kimlik ve devlet meselesi olduğunun savunulan açıklamada, "Güney meselesinin tartışılması, ertelenmeyi kabul etmez ve hiçbir zaman da etmeyecek." denildi.

Alimi, 23 Şubat'ta Londra merkezli Şarkul Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, "Güney meselesinin adil ve haklı bir mesele olduğuna inanıyoruz ancak şu aşamada bundan bahsetmek ya da çözümünü tartışmak uygun olmaz. Devleti (Husilerden) geri aldığımızda her şeyi diyalog masasına yatıracak ve şiddet ya da dayatmayla değil diyalogla çözüm yolu arayacağız." demişti.

Yemen Başkanlık Konseyinin kuruluşu ve görüş ayrılıkları

Yemen'de geçiş sürecinin tamamlanması için Reşad el-Alimi başkanlığında 8 üyeden oluşan Başkanlık Konseyinin kurulduğu duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi de 7 Nisan 2022'de Alimi başkanlığındaki Başkanlık Konseyine tüm yetkilerini devrettiğini belirtmişti.

Kurulduğu ilk zamanlarda Husi karşıtı cepheyi güçlendireceği düşünülen Başkanlık Konseyi üyeleri arasında bazı görüş ayrılıkları yaşandığı ifade ediliyor.

Başkan Alimi buna ilişkin açıklamasını, 23 Eylül 2022'de Washington'daki Orta Doğu Enstitüsüne yapmıştı.

Alimi, "Tozpembe bir tablo çizmek istemiyoruz. Başkanlık Konseyinin, ortaklık çerçevesinde varlığını sürdürmesinde kararlıyız ve anlaşmazlıkları uzlaşıyla çözmeye çalışıyoruz." demişti.

Son olarak geçen aylarda Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Başkanlık Konseyi üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek ve bir ekip olarak çalışmasını sağlamak amacıyla görüşmeler yapılmıştı.