Sosyal medyada paylaşılan sarsıcı fotoğraflar, Yemen’in Husi işgali altındaki başkenti Sana’da Yemenlileri bir restoranın kapısı önünde, bedava yemek almayı umarak saatlerce beklerken gösteriyordu. Bu fotoğraflar, aktivistler arasında büyük bir öfke uyandırdı. Söz konusu fotoğraflar, Husi milislerinin yönetimi altında açlığın yayıldığı ve geçim sıkıntısına dair uyarıların yapıldığı bir zamanda geldi.

Husi grubunun, restoran sahiplerine şantaj yaparak, askeri operasyonlarını finanse etmek üzere onları vergi ödemeye zorlayarak ya da onları tutuklayarak, tek geçim kaynakları olan mallarını yok ederek, yağmalayarak, mallarına el koyarak restoran sahiplerine baskı uygulamaya devam etmesine rağmen, aktivistler tarafından dağıtılan fotoğraflardan biri, bir restoranın önünde iki kuyruk oluştuğunu gösteriyor. Sıralardan biri bedava yemeği almak için sırada bekleyen çocuklu erkeklerden diğeri de yemek için sıralarını bekleyen kadınlardan oluşuyordu.

Aktivistler, 8 yıldır Husilerin kontrol ettikleri bölgelerde uyguladıkları yolsuzluk, yoksullaştırma ve açlık suçları ve hak ihlalleri nedeniyle Yemenlilerin ulaştığı yoksulluk, açlık ve mahrumiyet durumundan Husileri sorumlu tuttu.

Bir yardım kuruluşunda çalışan ve takma adı Hamdi “Grubun sürekli olarak kamu parasını kullanması ve sistematik baskı ve yağmacılık, kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan yoksul insanları, az bir miktar yemek elde etmek için restoran kapılarının önünde saatlerce beklemek zorunda bırakan ana etkenlerden biri olarak kabul ediliyor” dedi.

Sana’daki ünlü bir restoranın müşterileri sosyal medyada, Husilerin haraç ödemeye ve milis üyelerine farklı yemekler sunmaya zorlamasına rağmen restoranların sahipleri tarafından başlatılan bu tür hayırsever girişimlere övgüde bulundu. Bu tür girişimlerin Sana halkının bitmeyen acılarını biraz da olsa hafifletebileceğini söyledi.

Aynı restorandaki işçiler, sahibinin Husi liderlerin zulmünden muzdarip olmasına rağmen, birkaç gün önce restoranın bulunduğu mahallede yaşayan fakir ve ihtiyaç sahibi kişilere bir miktar yemek sağlamak için gönüllü olduğunu belirtti. Çalışanlar, bu mütevazi girişimin başlamasından birkaç gün sonra, farklı yaş ve gruplardan yoksul ve muhtaçların açlığını gidermek için yiyecek almak üzere restoran kapısının önünde sıraya girmelerine şaşırdıklarını anlattı.

Restoran çalışanları, sayının önümüzdeki günlerde ikiye katlanarak şimdikinden daha fazla olacağını düşünüyor. ‘Talihsiz’ olarak nitelendirdikleri bu tablonun, başkent Sana’da ve Husilerin kontrolündeki diğer bölgelerdeki insanların yaşadığı trajedinin büyüklüğünün bir özeti olduğunu vurguluyorlar.

Kritik ekonomi ve yaşam koşulları, genişleyen yoksulluk, maaş kesintileri ve iş fırsatlarının olmaması, Sana’da ve milislerin kontrolündeki diğer şehirlerde yaşayan pek çok kişinin sokaklara çıkıp başkalarından yardım istemeye ya da kendilerini ve çocuklarını beslemek için çöp yığınları arasında yemek artıklarını aramaya sevk etti.

Sana’daki aktivistler Kasım 2022’nin sonlarında sosyal medyada, Yemenli kadınları Sana’nın güneyindeki Şemiyle bölgesinde, kendileri ve çocukları için çöplüklerde yiyecek ararken gösteren fotoğrafları paylaştı. Bu fotoğraflar, Yemenlilerin acılarını görmezden gelen, onları en temel haklardan mahrum bırakan Husilere karşı geniş çaplı bir hoşnutsuzluğa yol açtı.

Diğer yandan, BM Yemen’deki toplam 30 milyon nüfustan yaklaşık 25,5 milyon insanın şu anda yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı olduğuna yönelik uyarılarda bulundu.

Yakın zamanda yayınlanan yeni bir uluslararası raporda, Husi grubun Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ateşkesin yenilenmesi konusundaki uzlaşmazlığı nedeniyle Yemen’deki çatışmanın artmasını ön görülürken, Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı (FEWS NET), çatışma seviyelerinin artmasının, ailelerin gelir elde etme fırsatlarını yeniden azalması ve Kızıldeniz limanlarından yakıt ithalatını engellemesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Ağ, ateşkesin yenilenmesinin, bekleme dönemi içerisinde karşılanması muhtemel olmayan taleplere bağlı olduğu için çatışmaların kademeli olarak artacağını öngördü.

Ağ yayınladığı raporda, ağırlıklı olarak gıda ve temel gıda dışı emtiaların fiyatlarının hala ortalamanın çok üzerinde olduğunu ve bunun çatışma seviyelerinin yeniden artmasına, ailelerin gelir sağlama fırsatlarının azalmasına, Kızıldeniz limanlarından yakıt ithalatını engellenmesine bunun da milis kontrolündeki bölgelerde yakıt mevcudiyetinin azalmasına ve fiyatların yükselmesi için baskıya neden olduğunu belirtti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi geçtiğimiz günlerde, Yemen’de yaklaşık 8 yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle Yemenlilerin büyük çoğunluğunun insani yardıma muhtaç durumda olduğunu bildirdi.

Komite, Twitter hesabı aracılığıyla “Bugün Yemen’deki insanların yüzde 70’inden fazlasının insani yardıma ihtiyacı olduğunu” belirtti.

Komite ayrıca Yemen’de sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 51’inin çalıştığını, 4,7 milyondan fazla kadın ve çocuğun şiddetli akut yetersiz beslenmeden mustarip olduğunu bildirirken, ülkede evlerini terk eden 3,3 milyondan fazla insan olduğunu da vurguladı.

Kaynak: Şarku'l Avsat