Bu veriler, İsrail hapishanelerinde mahkum olan Hıdır Adnan’ın açlık greviyle hayatını kaybetmesinin ardından yaşanan protesto dalgası eşliğinde Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. İsrail hapishanelerindeki mahkumlar, bu cinayete yanıt olarak yeni bir açlık grevi kararı aldı.

Batı Şeria’nın Nablus ilçesinin Huvara kasabası yakınlarında bıçaklı saldırı düzenlemeye çalıştığı iddia edilen Filistinli bir kız, Perşembe öğleden sonra İsrail ordusu tarafından vurulduktan sonra Cuma günü yaşamını yitirdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, genç kadın İman Ziyad Ahmed Avde’nin (26 yaşında) bir İsrail askerini bıçaklayarak hafifçe yaraladıktan sonra göğsünden aldığı kurşun sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İsrail medyası Perşembe akşamı Nablus’ta üç Filistinlinin öldürülmesiyle ilgili yeni bilgiler yayınladı. 200 askerin Nablus’un el-Kasaba mahallesine gizlice girdiği, birkaçının kadın kılığına girerek gizlendiği ve şehirde Filistinli militanları İsrail güçlerinden koruduğu bilinen İbrahim Cebr’in evinin basıldığı belirtildi. Bu, el-Ağvar operasyonunun iki faili Hasan Katnani ve Muaz el-Mısri’nin varlığına dair istihbarat bilgilerinin gelmesinden sonra oldu. İsrail güçleri evi yok edene ve evin sahibi İbrahim Cebr ile birlikte iki genci öldürene kadar eve hafif bombalar ve roketler yağdırdı.

Bu saldırı, İsrail ordusu tarafından yıl başından bu yana öldürülen Filistinli sayısının 114’e yükselmesine neden oldu. Bunlardan 20’si 18 yaşının altındaki çocuklar.

İsrail hapishanelerinde, hakkında hiçbir suçlaması olmayan ve aylardır yargılanmadan tutuklu bulunan 600’ü aşkın Filistinli var. Bu mahkumlar, Hıdır Adnan’ın yaşamını yitirmesine tepki olarak açık açlık grevi başlatmaya karar verdi.

Tutuklu Danışma Bürosu, Hıdır Adnan’ın ölümüne tepki olarak açlık grevine hazırlanan mahkumlardan sızan bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Şehit Mücahit Hıdır Adnan’ın ruhu için yas döneminin ve hapishanelerdeki alarm durumunun sona ermesinin ardından artık işgal güçleri ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) tüm baskı araçlarını tüketti. Artık bizim için gözaltı dosyaları açısından hiçbir olumlu sonuç sağlanmaz. Kitlesel açlık grevi, etkili ve başarılı bir silahtır ve idari tutuklulukla mücadele etmek için savaşan ve mücadele eden önceki tüm çabaları yerine getirir. İster grev yaparak ister mahkemeleri boykot ederek olsun iki yıldır devam eden tüm sonuçları biriktirerek, işgal hapishanelerinde ve yurtdışındaki kardeşlerimizle günün her saati istişare ve koordinasyon içindeyiz. Yüce Allah’ın ‘Zalimlere meyletmeyin’ sözüne uyarak zulmü reddediyoruz. İşgal zilletinde yaşamaktansa ölümün bin kat daha şerefli olduğuna inanıyoruz. Allah’a güvenerek önümüzdeki günlerde açık açlık grevine girmeye karar verdik. Her kardeşimiz kendi bölümünün yetkilisine ismini kaydettirecek. 48 saat içinde vasiyetlerini yazacak. Bizler tüm detayları sizlere zamanında ulaştıracağız.”

Batı Şeria’da Cuma namazından sonra barışçıl gösteriler düzenlendi. İsrail işgal güçleri göstericileri dağıtmaya çalışırken zaman zaman çatışmalar meydana geldi. Özellikle de Kafr Kaddum’da çatışmalar yaşandı. İsrail güçleri el-Halil, Cenin, Kafr Rai ve Kabatiye’nin güneyindeki el-Fevvar kampında gözaltılar gerçekleştirdi.

Şark'ul Avsat