Maarrat Misrine hastanesinde hasta kıyafeti ile yatan sekiz yaşındaki Hana El Şerif, ailesini sorup duruyor. 

Küçük kıza amcası refakat ediyor. Fakat hem amcası hem de hastanedeki sağlık personelleri "Ailem nerede? Neden ziyarete gelmediler?" sorularına nasıl cevap vereceğini bilmiyorlar.

Sekiz yaşındaki Hana 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin kuzeybatısını vuran depremlerde babası, annesi ve dört yaşındaki kız kardeşi ile birlikte 46.000'den fazla kişi öldükten sonra ailesinden hayatta kalan tek kişi olduğundan tamamen habersiz.

Hana, sınır kasabası olan Harim'de çöken binanın enkazı altında 36 saat mahsur kaldıktan sonra gönüllüler tarafından çıkarılarak oldukça uzaktaki bir hastaneye kaldırıldı.

Hastaneye geldiğinde durumu kritikti. Doktorlar Hana ile birlikte depremde yaralanan 36 çocuğu tedavi ettiklerini belirtti.

Kuzeybatı Suriye ülkenin son muhalif yerleşim bölgesi. Burada bulunan hastaneler ne yazık ki Esed rejimi ve müttefiklerinin yoğun saldırılarından dolayı en temel tıbbi işlemleri bile yerine getirebilecek kapasitede değil.

BM rakamlarına göre bölge, iki milyon yerinden edilmiş halk ile birlikte yaklaşık 4,4 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 70'i insani yardıma muhtaç durumda.

Minik Hana, deprem sırasında ailesiyle birlikte merdivenlerden aşağı indiklerini söyledi. Hana, "Tuğlalar üzerimize düşmeye başlayınca artık annemin ve babamın sesini duyamamaya başladım. Uyuyakaldım, uyandım ve karanlıktan başka bir şey görmedim. Enkaz altında uzun zaman geçirdim," dedi.

Hana'ya refakat eden amcası, ailesinin kaybettiğini duyunca durumunun kötüleşeceğini düşündüğü için bunu ona söyleyemiyor. "Ruhu bu habere hazır değil," diyor amcası.

BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Salı günü yaptığı açıklamada, hayatta kalanların çoğunun aşırı soğukla mücadele etmek zorunda kaldığını ve içme suyu, elektrik veya ısınma için yakıttan mahrum bırakıldığını söyledi. Bununla birlikte yıkılma tehlikesi bulunan yapılar arasında yatacak yer arayan depremzedeler için enkaz altında kalma tehlikesi devam ediyor.

Deprem sebebiyle Suriye'de iki binden fazla binanın yıkıldığı tahmin ediliyordu. Fakat kesin bir veri elde etmek mümkün değil. Çünkü "binalar depremden mi yoksa Esed rejimi ve Rus bombardımanından mı yıkıldı," bunu belirlemek kolay değil.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde kuzeybatı Suriye'de altyapının %45'i hasar aldı.

Kaynak: Daily Ummah