Üst düzey Arap parlamenterlerden oluşan bir heyet dün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ve Suriyeli miletvekilleri ile görüştü. 

Irak, Ürdün, Filistin, Libya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri meclis başkanlarının yanı sıra Umman ve Lübnan'dan temsilciler, Arap Parlamentolararası Birliği'nden bir heyetin parçası olarak Suriye'ye gitti.

Görüşmeler, Suriye'deki çatışma nedeniyle on yılı aşkın süredir Suriye'nin Arap dünyasında yalnızlaştırılmasının ardından buzların çözüldüğüne dair bir işaret olarak görüldü.

Devlete bağlı SANA haber ajansının aktardığına göre Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi "Biz Suriye'siz yapamayız ve Suriye de geri dönebilmesini umduğumuz Arap çevresi olmadan yapamaz" diye konuştu.

Suriye'nin Arap Ligi üyeliği 2011'den bu yana askıda

Suriye, Esed'ın 2011 yılında yönetimine karşı patlak veren protestoları ölümcül bir şekilde bastırmasının ardından Arap dünyasında büyük ölçüde izole edilmişti.

Arap Birliği 2011 yılında Suriye'nin üyeliğini askıya almış ve birçok Arap ülkesi Şam'daki elçilerini geri çekmişti.

Ancak Esed rejimi, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Birleşmiş Milletler ve Suriye hükümeti rakamlarına göre ülkesinde 6 bine yakın kişinin ölümüne yol açan yıkıcı depremin ardından Arap ülkelerinden destek aldı.

Bağışçılar arasında, Suriye'deki çatışmanın ilk yıllarında Esad'ı devirmek isteyen isyancıları destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, 7 Şubat'ta Esed ile ilk kez telefonda görüşürken Ürdün Dışişleri Bakanı da 15 Şubat'ta Şam'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Esad, depremin ardından ilk yurt dışı seyahatini 20 Şubat'ta Umman'a gerçekleştirdi.

Savaş sırasında Suriye'den nadiren ayrılan ve sadece askeri destekleriyle çatışmanın gidişatını değiştirmesine yardımcı olan yakın müttefikleri Rusya ve İran'a giden Esed'ın 2022'de BAE'ye yaptığı ziyaret, iç savaşın başlangıcından bu yana bir Arap ülkesine yaptığı ilk ziyaret olmuştu.

Kaynak: Euronews