Büyük bir yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde uluslararası yardımın aktığı Türkiye’de, şüphesiz gelen yardımlar arasında Arap ülkelerinden olanlar da vardı. TRT Arapça tarafından hazırlanan bir dosya bunu tüm netliğiyle ortaya koyuyordu.

Suudi Arabistanda başlatılan ve hâlâ da devam etmekte olan, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen bağış kampanyası neticesinde 320 milyon 806 bin riyal (yaklaşık 86 milyon dolar) toplanmıştı. Suudi Arabistan’ın yaptığı yardımlar bununla da sınırlı kalmamış; ülke, 36 milyon riyali (yaklaşık 10 milyon dolar) aşan tıbbî techîzât da göndermişti. Bunların dışında 98 ton yardım malzemesinin gönderildiği Suudi Arabistan’dan 95 kişilik bir arama kurtarma ekibi gelmiş, ayrıca 55 kişilik Suud Kızılayı ve tıpçılardan oluşan bir heyet de Türkiye’ye ulaşmıştı. Suudi Arabistan’ın köklü kurumlarından Melik Selmân İnsani Yardım Merkezi’nin temsilcisinin de bizzat geldiği Türkiye’ye Suudi Arabistan’dan 7 tane de insanî yardım malzemesi taşıyan uçak kaldırılmıştı.

Türkiye’ye el uzatan ülkelerden bir diğeri de Katar’dı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Âl Sânî’nin deprem mağdurlarına 50 milyon Katar riyali (yaklaşık 14 milyon dolar) bağışı, yaptığı tek teberru olmamış, Katar televizyonunda Türkiye için yürütülen bağış kampanyasına 14 milyon dolarlık bir yardımda daha bulunmuştu. Katar resmî kanalında yapılan bağış kampanyası ise sadece ilk gününde 168 milyon Katar riyali (yaklaşık 46 milyon dolar) toplamayı başarmıştı. Yapılan bağışlar bununla da sınırlı kalmamış, Qatar Charity deprem mağdurları için 6 milyon dolarlık bir yardımda bulunmuştu.

resized_df500-accd8206ekrangc3b6rc3bcntc3bcsc3bc568

Katar Kupası'nda yapılacak yarı final maçlarının bilet gelirlerinin deprem mağdurları için verilmesi ise bir diğer başlığı oluşturmuştu. Adeta tüm bir ülkenin bağış seferberliğine katıldığı ülkede Dâru’ş-Şark Grubu’nun yayınlamakta olduğu eş-ŞarkLusail, el-Arab, The Peninsula gibi yayın organlarının bir haftalık satımlarından elde edilen gelirin de depremzedelere bağışlanacağı duyurulmuştu. Bunların dışında Katar tarafından Adana’daki deprem mağdurlarına 46 ton insânî yardım dağıtılmıştı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Âl Sânî’nin talimatıyla 10 bin konteyner evin kurulduğu deprem bölgesinde üç tane de sahra hastanesi kurulmuştu. Çok sayıda ekibin de Türkiye’ye geldiği Katar’dan biri yolcu diğeri de kargo uçağı olmak üzere iki tane de uçak gelmişti.

resized_36b61-9aaf6884tc3bcrkiye27yegelencezayirli86kic59filikkurtarmaekibi2caramakurtarmac3a7alc4b1c59flarc4b1nakatc4b1lmakc3bczereadc4b1yaman27ageldi

Birleşik Arap Emirlikleri de depremzedelere yapılan yardımlardan geri kalmamış, 50 milyon dolarlık bir bağışta bulunmuştu. BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zâyid Âl Nehyân’ın annesi eş-Şeyha Fâtıma binti Mübârek ise 13 milyon 600 bin dolarlık bir yardım yapmıştı. Yapılan yardımlar sadece resmî makamlarla sınırlı kalmamıştı. el-Ensârî şirketi bir milyon dolarlık bir nakit bağışlamıştı. Deprem bölgesinde tam teşekküllü bir sahra hastanesi kuran Birleşik Arap Emirlikleri, sayıları on binlerle ifade edilen yardım paketi dağıtımında bulunmuş, bölgeye çok sayıda çadır göndermişti.

resized_b55af-32bcea08ekrangc3b6rc3bcntc3bcsc3bc570

Kuveyt de yapılan yardımlar konusunda diğer Arap ülkelerinden bir diğerini oluşturmuştu. “Kuveyt Yanınızda” başlığını taşıyan, on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kampanya kapsamında yaklaşık 70 milyon dolarlık bir meblağ toplanmıştı. Çok sayıda sağlık görevlisinin deprem bölgesine intikal ettirilmiş, tonlarca insânî yardım malzemesi bölgeye ulaştırılmıştı.

resized_340c2-a8f218b7ekrangc3b6rc3bcntc3bcsc3bc571

Arap ülkelerinde yardımda bulunanlar sadece Müslümanlarla da sınırlı değildi. Ülkede yapılan bağışların yanı sıra, Ürdün’deki Katolik Kilisesi Pazar ayininden sonra topladığı yardımları deprem bölgesine göndereceğini ilan etmişti. Ayrıca Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan bir açıklamada, tam teşekküllü bir askerî sahra hastanesinin kurulacağının haberi verilmişti. İçerisinde tonlarca yardım malzemesi taşıyan ve Adana’ya inen Ürdün’den gelen iki askerî uçağın yanı sıra çok sayıda ekip de Türkiye’deki arama kurtarma ve sağlık çalışmalarında yerlerini almıştı.

Gönderdiği iki uçakla toplamda 60 ton insânî yardım gönderen Irak’tan ise 150 heyetlik arama kurtarma ekibi gelmişti. Yoğun yardım kampanyalarının yapıldığı yerlerden biri de Lübnan olmuş, buradan gönderilen uzmanlar deprem bölgesindeki çalışmalara katılmıştı. Filistin de Türkiye’ye yapılan yardımlar konusunda diğer Arap ülkelerinden bir diğeriydi. Sadece Batı Şeria’daki camilerde Cuma namazı sonrası toplanan bağışlar yaklaşık 1 milyon dolara ulaşmış, Evkâf Bakanlığı 100 bin dolarlık bir meblağ ile yapılan yardımlara katkıda bulunmuştu. Bunun dışında Türkiye’ye arama kurtarma ekibi de gönderen Filistin, içerisinde bulunduğu zor duruma rağmen kardeş ülke Türkiye’ye el uzatmayı ihmal etmemişti.

resized_11a68-3114a56dekrangc3b6rc3bcntc3bcsc3bc569

Bahreyn, Moritanya ve Umman’dan da yardımların geldiği Türkiye’ye Kuzey Afrika ülkelerinden de beklenen el uzandı. Gelen arama kurtarma uzmanlarının yanı sıra 5 askerî uçağın gönderildiği Mısır’dan, tonlarca insânî yardımla depremzedelerin yaraları sarılmaya çalışıldı. Arama kurtarma ekiplerinin gönderildiği bir diğer Kuzey Afrika ülkesi olan Libya ayrıca 50 milyon dolarlık da bir yardımda bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Ankara’da ortak basın toplantısı düzenleyen Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, yeni yardımların yolda olduğunu bildirmiş, ayrıca kendisinin de bizzat deprem bölgesine gideceğinin haberini vermişti. Tunus’tan gelerek Adana Havalimanı’na inen iki askerî uçak da taşıdığı tonlarca insânî yardımı depremzedelere ulaştırmış, ayrıca buradan gönderilen arama kurtarma ekipleri yapılan çalışmalarda yerini almıştı. 30 milyon dolarlık bir nakit yardımının yapıldığı Cezayir’den, gelen üç askerî uçakla toplamda 95 tonluk bir insânî yardımda bulunulmuştu. Arama kurtarma çalışmalarında da yer alan Cezayir, yaklaşık 100 kişilik ekiple nice canın kurtarılmasını sağlamıştı.

Mecra