Danimarka’da İslam’a karşı çıktıklarını belirten Vatanseverler Faaliyete Başlıyor adlı provokatör grup, Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an’ı Kerim’in yanı sıra Türk bayrağını da yakmıştı.  Gurup üyeleri ayrıca İslam karşıtı da pankartlar açmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilik önünde Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını en sert ifadelerle kınadı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistan diyalog, hoşgörü ve saygı değerlerinin pekiştirilmesinin yanı sıra nefret ve radikalizmi yayacak her şeyin reddedilmesi gerektiğini vurguladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği, aşırı sağcı kişi ve grupların ifade özgürlüğü bahanesiyle tekrarlayan provokasyonlarını şiddetle kınadı.

İİT Genel Sekreterliği, bu provokasyonları ‘İslam ve Müslümanlara yönelik nefret ve hoşgörüsüzlüğü yaymak’ olarak değerlendirdi.

Dünya İslam Birliği (Rabıta), Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını kınadı ve bunu ‘Müslümanların duyguları için utanç verici ve kışkırtıcı bir sahne’ olarak nitelendirdi.

Rabıta Genel Sekreteri Şeyh Dr. Muhammed el-İsa da radikallerin ifade özgürlüğü bahanesiyle bu pervasız eylemleri tekrarlamakta ısrar etmelerini kınadı.

Dr. İsa, nefreti kışkırtan, yalnızca radikallerin gündemlerine hizmet eden, aklın sesini ve din mensupları arasında diyalog ve uyumu teşvik etme çabalarını rahatsız eden eylemlerin tehlikelerine karşı uyarısını yineledi.

Rabıta Genel Sekreteri açıklamasında “Tüm hükümetleri bu barbarca ve sorumsuzca eylemlerin taşıdığı tehlikelerin farkında olmaya ve bunlarla yüzleşmek için hızlı ve kararlı önlemler almaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Arap Parlamentosu da nefret duyguları ve şiddeti körükleyen, toplumların güvenlik ve istikrarını tehdit eden bu tür provokatif eylemlerin tekrarlanma tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da saldırıları ‘özellikle Ramazan Ayı’nda dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların duygularını kışkırtacak yeni bir provokatif adım’ olarak nitelendirdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tüm ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan, Müslümanların sembol ve kutsallarına yönelik tekrarlanan bu eylemlerin durdurulması ve faillerinden hesap sorulması için sorumluluklarını yerine getirmeleri istendi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakılmasını şiddetle kınadı ve ‘güvenlik ve istikrarı baltalamayı amaçlayan, insani ve ahlaki değer ve ilkelere aykırı tüm eylemleri’ reddettiğini teyit etti.

Umman, bu eylemi şiddetle kınayarak, hoşgörü, bir arada yaşama ve saygı değerlerini pekiştirmek, radikalizm ve nefret ideolojisini teşvik eden, dinleri ve inançları rencide eden tüm eylemleri suç saymak için uyumlu uluslararası çabalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Katar da bu eylemi en güçlü şekilde kınayarak, bu olayın özellikle mübarek Ramazan Ayı’nda, dünyadaki iki milyardan fazla Müslümanın duygularına yönelik bir ciddi bir provokasyon olduğunu vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, ifade özgürlüğü bahanesiyle Kur’an-ı Kerim’in tekrar tekrar yakılmasına izin verilmesinin nefret ve şiddeti körüklediği konusunda uyardı.

Bahreyn de bu eylemi kınadı ve ayrımcılık, düşmanlık ve dini ve ırksal nefreti körükleyen bu tür provokatif eylemlere son verilmesi çağrısında bulundu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını ‘özellikle Ramazan Ayı’nda Müslümanların duygularını kışkırtan, kabul edilemez provokatif ve ırkçı eylem’ olarak nitelendirdi.

Bakanlık, şiddet ve nefreti körükleyen bu tür sorumsuz davranış ve eylemleri durdurma çağrısında bulundu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti de söz konusu saldırıyı kınadı.

Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kur’an-ı Kerim’in özellikle de Ramazan ayında yakılmasının tüm dünyadaki Müslümanların hassasiyetlerini provoke eden ırkçı bir eylem ve açık bir saldırı olduğu kaydedildi.

Bu tehlikeli provokatif eylemin şiddeti ve nefreti körüklediğini belirtilen açıklamada, uluslararası topluma sorumluluklarını üstlenmesi, nefret söylemi ve sistematik şekilde yapılan İslamofobi eylemlerinin karşısında durması çağrısı yapıldı.

Fas Dışişleri Bakanlığı da Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.

Bakanlık açıklamasında, özellikle Ramazan Ayı’nda bir milyardan fazla Müslümanın kutsallarına ve duygularına zarar veren, kışkırtıcı ve menfur bir eylem şeklinde nitelendirilen saldırının ‘kabul edilemez’ olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Danimarka makamlarına, bu tür sorumsuz, kışkırtıcı davranışlarla mücadele etmesi ve herhangi bir bahaneyle bunun tekrarlanmasına izin vermemesi çağrısında bulunuldu.