Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yaptığı açıklamada, depremden en çok etkilenen beş Suriye ilindeki istihdam etkilerini ölçüldüğü ve bu illerde çalışan tüm insanların yüzde 6'sından biraz fazlasının işsiz kaldığını ortaya koyuyor. 

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli art arda yaşanan iki deprem sadece Suriye'de 10 binde'den fazla kişinin ölümüne ve 15 bin 600'den fazla binanın da yerle bir olmasına neden oldu. 

ILO verilerine göre, Suriye'de işsizlik nedeniyle ayda 5,6 milyon ABD Dolarından fazlasının kaybolduğu ve şu anda işsiz olan eve ekmek getirenlere bağımlı yaklaşık 725 bin kişinin de savunmasız kaldığını paylaştı.

Suriyeliler, gelir ve konut kaybıyla birlikte temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının depremden bu yana arttığını belirtiyorlar. 

Suriyelilerin büyük çoğunluğu yoksulluk içinde yaşıyor ve ortalama aylık ücret 241 bin 150 Suriye lirası, yani yaklaşık 32 ABD Doları.

Suriye, gıda güvensizliğinin olduğu dünyanın beşinci ülkesi ve Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre, yaklaşık 9,5 milyon Suriyeli ciddi bir şekilde gıda güvencesinden yoksun. 

Mart Dünya Bankası raporu, Suriyeli hanelerin yalnızca yüzde 15'inin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli gelire sahip olduğunu, yüzde ellisinin ise geçimini sağlamak için varlıklarını satmak zorunda kaldığını bildirdi.

Artan gıda fiyatlarıyla başa çıkmak için Suriyeliler, çocuk işçiliği gibi olumsuz mekanizmalara yöneldiler.

Kaynak: Ortadoğu Haber