Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, geçen ay meydana gelen ölümcül depremlerin ardından Suriyelilere acil yardım ulaştırılmasındaki gecikmelerden Birleşmiş Milletler, Suriye rejimi ve diğer aktörlerin sorumlu olduğunu söyledi ve başarısızlıkları "şok edici" olarak nitelendirerek soruşturma çağrısında bulundu. 

Yaklaşık 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği çoğunlukla muhalefetin elindeki Türkiye sınırına yakın kuzeybatı Suriye'de, BM depremlerden sonra yardım ulaştırmakta geciktiği için eleştiri yağmuruna tutuluyor.

Pinheiro, "Rejim ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere uluslarası toplumun en acil durumda Suriyelilere hayat kurtarıcı desteği yönlendirme konusunda toptan bir şekilde başarısız oldu," ifadelerini kullandı.

Suriye'de ilgili taraflar ülkenin kuzeybatısındaki gerginliğin askıya alınması ve hayati önem taşıyan yardımların bölgeye ulaştırılması konusunda anlaşma sağlayamadı.

Pinehiro, "Suriyeliler, en çaresiz zamanlarında kendilerini koruması gerekenler tarafından terk edilmiş ve ihmal edilmiş hissettiler" diye ekledi.

Pinheiro daha sonraki bir basın toplantısında ise "Suriye halkının gerçeğe neden bu muameleyi gördüklerini bilmeye hakkı var," ifadelerini kullandı.

Üç kişilik komisyonun bir başka üyesi olan Hanny Megally, BM yardımındaki gecikmeler hakkında Reuters'e şunları söyledi: "Acil bir durumda harekete geçmek için izin bekleyemezsiniz. Bu şok edici bir şeydi," dedi.

Bölgeye yardımlar gelmeye başladığında bile yalnızca gıda yardımı yapıldı. Enkaz altında kalanlar için buldozer, vinç ya da tıbbi malzeme gönderilmedi.

Esed rejimi, insani yardımın kendi kontrolü altındaki topraklardan geçmesi gerektiğini söylüyor, ancak BM Güvenlik Konseyi anlaşması uyarınca kuzeybatıya komşu Türkiye'den sınırdan geçmesine izin veriliyor.

Geçen ay meydana gelen depremler, 12 yıllık iç savaşın sonuçlarından muzdarip insanların yaşadığı sefaleti artırdı ve bu savaş başlamadan önce dört milyondan fazla insan yardıma muhtaçtı.

Kaynak: Daily Ummah