Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-İsa, dünyamızın bileşenleri olan farklı dinlerin mensuplarının ‘birbirinden’ uzaklaşmasının, olumsuz fikirlerin ve yorumların ortaya çıktığı bir kaos oluşturduğunu ve en nihayetinde bunun da son derece tehlikeli ve karmaşık olabilecek kanaat ve kararlarla sonuçlandığını vurguladı. İsa, “sağduyulu diyalogların, samimi niyetlerin ve dürüst vaatlerin çatışmaların çıkmasını engellemekle kalmayıp, aynı zamanda güven, dostluk, iş birliği ve sürdürülebilir bir barış getirdiğini” söyledi.

Genel Sekreter “Bugün dünya, kesintisiz bir şekilde devam eden savaşlarla bir kavga içindedir. Özel ve genel ortak paydaların bir araya getirdiği kardeşler kavga ediyor.  Bu kişilerin herkesin yararına diyalog ve bilgeliğin sesini etkin bir şekilde yükseltmesi daha uygun olur” dedi.

Dr. İsa’nın bu vurgulamaları, ‘Barış için Uluslararası Çeşitlilik Toplantısı’nın etkinliklerine katıldığı sırada yaptığı açıklamada geldi. Söz konusu toplantı, İtalya'nın başkenti Roma'da Vatikan'ın desteğiyle ve 3 bin 500 davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bunların başında İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Katolik Kilisesi lideri Papa Franciscus, üst düzey dini liderler ve dünyanın dört bir yanındaki halkların ve kültürlerin temsilcileri geliyor.

İsa, dinlerin takipçilerinin ve bunun dışındakilerin barışı sağlamada oynamaları gereken role ilişkin bir soruya cevap olarak, Allah’ın insana dünyayı inşa etme sorumluluğu yüklediğini ve bunun dünyamızın barışını korumak için gerekli olanı yapmak anlamına geldiğini söyledi. Dini inancın bir akide olduğunu, ulusal mensubiyetin bir kimlik ve bir bağlılık olduğunu ve yeryüzünü inşa etmenin ve korumanın bir sorumluluk olduğunu belirtti. Dünyanın, dinin manipüle edilmeye çalışılmasının getirdiği sıkıntılardan acı çektiğini ve bu yüzden insanlığın büyük yıkımlara ve saldırılara şahit olduğunu açıkladı. Genel Sekreter “Dünya, uzun tarihi boyunca bazı din ve medeniyetlerin mensupları arasındaki çatışmaların acısını çekti. Dünya barışını ve ulusal toplumların uyumunu sağlamanın bir yolu olarak birçok ortak noktayı hiç eden bölünmelerin derinleşmesinden acı çekti. Bazılarının öne sürdüğü gibi dinin kökeninde bir sorun yok. Sadece sorun, dinin anlaşılmasında ve uygulanmasındadır. Ayrıca sorun, dinin kötüye kullanılmasında ve çoğu zaman insani ve ahlaki tanımdan ayrılan maddi çıkarlar için asil hedeflerini çarpıtmakta yatmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Rabıta’dan edindiği bilgilere göre Genel Sekreter İsa, dinin istismar edilmesinin, istismarın en kötü şekli olduğunu, çünkü yalancıların yüce yaratıcı adına konuştuğunu ve aldatılıp kendilerine yalan söylendiği için gerçeğin ne olduğunu bilmeyen sürüleri karşısında bunu pazarladıklarını belirtti.

Mekke merkezli Rabıta’nın herkese saygı duyacağına, insanlığa hizmet edeceğine ve dini duyguları kontrol etmenin ve onları daha aydın ve sağduyulu hale getirmenin önemi konusunda farkındalık yaratacağına dair kendisine söz verdiğini söyledi. Bunun insanın içinde, kalpte canlı kalması ve dışarıda iyi işlerle harekete geçmesi gereken bir iyilik tohumu olduğuna olan inançlarından doğduğunu vurguladı.

dünya-islam-birliği-1280x720

Herkesin dünya barışını istediğinin altını çizen Genel Sekreter, iç barış ve sağduyulu, kardeşçe bir uzlaşı olmadan barışın olmayacağını ve bu şekilde aklı başında olanların ve sağduyulu olanların ortak ‘dini, milli ve insani değerlerinin’ herhangi bir şekilde çiğnenmesine karşı galip geleceklerini söyledi.

Dr. İsa son olarak, Rabıta’nın tüm imkanlarıyla üzerinde çalışacağı “Uluslar ve halklar Arasında Dostluk ve İşbirliğini Güçlendirme” başlıklı küresel bir girişimin başlatıldığını duyurdu. Ayrıca G20 Dinler Zirvesi’nin (R20) İletişim Grubu başkanlığında “Daha Anlayışlı ve Barışçıl Bir Dünya ve Daha Fazla Bir Arada Yaşayabilen Uyumlu Toplumlar için Doğu ile Batı Arasında Köprüler İnşa Etme Forumu”nun kurulduğunu duyurdu.

Dr. İsa forumun R20 İletişim Grubu'nun bir parçası olacağını vurguladı. R20 İletişim Grubu yakın zamanda G20 başkanlığı tarafından R20 grubunun bir parçası olması için kuruldu. Grup kendi yetki alanlarındaki en acil güncel konuları gündeme getirmekle ilgileniyor.

Bu uluslararası toplantı ‘Barış İçin Bir Çığlık’ başlığı altında yapılıyor. Geniş çaplı bir küresel medya ilgisine ve büyük bir uluslararası katılıma tanık oluyor. Konferansın iki onur konuğu olan İtalya ve Fransa cumhurbaşkanları ile dünyanın önde gelen dini, entelektüel ve toplumsal liderleri öne çıkıyor. Konferans, halklar ve kültürler arasında diyalog ve dostluk kurulması için daha güçlü bir yapı oluşturmak amacıyla girişimlerin entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan 14 tartışma forumunu içeriyor. Bu güçlü yapının barış mesajını desteklemeye katkıda bulunması ve bu mesajın çeşitli karmaşık tehditler ışığında çağdaş bağlamlardaki etkisini artırması hedefleniyor.

Ev sahibi ülke olarak konuşma yapan İtalya Cumhurbaşkanı, bu süreçte dinlerin ve liderlerinin temel rolünü vurgulayarak 'çeşitli dini topluluklar arasında karşılıklı saygının olması ve her bireyin ve her halkın onuruna saygı gösterilmesinin doğru olduğunu' kaydetti.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa'nın şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntılara ve dünyanın diğer birçok bölgesinin bundan muzdarip olduğuna değindi. Bu durumun herkesi, dinlerin mevcut savaşların sonuçlarını azaltmak ve gelecekteki savaşları önlemek için ne yapabileceğini sorgulamaya ittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Macron, oldukça önemli bir nokta olarak toplumun dokusunu inşa edebildikleri ve bireyler arasındaki bağları güçlendirebildikleri için dinlerin barışın yayılmasında kilit bir rol oynadığını kaydetti. Macron “Dinler ve liderleri, insanların onurlarından mahrum bırakılmasına yol açacak herhangi bir siyasi projeyi desteklemeyerek asrımızın saçmalıklarına direnebilirler. İnsanların kalplerini ancak dinler düzeltebilir” dedi.

news-271022-saudi.alisa_