Etiyopya ve ayrılıkçı Tigray arasında yaşanan ve iki yıl devam eden savaş binlerce sivilin ölümüne neden oldu, binlercesinin de topraklarını terk etmesine. Geçtiğimiz yıl kasım ayında imzalanan barış anlaşması sonrası ağır silahların teslimi de yapıldı. Bu barış anlaşmasına rağmen savaşın vahşetinden kaçan ve Doğu Sudan'a sığınan 16 bin Tigraylıyı barındıran Um Rakuba mülteci kampında mültecilerden ülkelerine geri dönen yok. 

16 BİN TİGRAYAN NEDEN ÜLKELERİNE DÖNMÜYOR?

İki yıl boyunca dünyadan izole tutulan Tigray'da büyük bir dram yaşanırken binlercesi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Tigray bölgesinde bulunan Amhara ve Eritre güçleri halen işgal ettikleri bölgelerde bulunuyor. Bu durum ise Doğu Sudan'da bulunan 16 bin Tigrayan'ın ülkelerine dönmesine engel teşkil ediyor. Özellikle Eritre güçlerinin bölgede uyguladığı şiddete dikkat çeken Tigraylı mülteciler topraklarında bulunan diğer ülke güçlerinin tamamen çıkmasını istiyor.  Batı Tigray ve Tigray'ın güneyindeki tartışmalı bölge halen Amhara ve Eritre'den gelen güçlerin kontrolünde. Tigray güçleri her ne kadar ağır silahlarını teslim etmiş olsa da Doğu Sudan'da Tigray kaynaklarına göre 20 bin direnişçi bulunuyor. 

Sudan'da barış anlaşmasına taraf olmayan daha küçük isyancı gruplar da var. Bazıları küçük Etiyopyalı etnik gruplarla bağlantılı. Ancak biri, Oromo Kurtuluş Ordusu (OKO), Etiyopya'nın en büyük etnik grubunun kendi kaderini tayin hakkı için savaştığını söylüyor.

Kendisi de Oromo olan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed için de OKO büyük bir sorun teşkil etmektedir. Son zamanlarda, çok sayıda sivili öldüren drone saldırıları da dahil olmak üzere, Oromo'ya karşı  askeri operasyonları hızlandırdı. Oromo'daki savaş daha da tırmanırsa, eski bir müttefik olan Eritre Başkakanı Issaias Afwerki Issaias'tan destek isteyebilir. Buna rağmen Eritre'nin Tigrayan barışını sabote etme durumundan bahsediliyor olması bölgedeki hassas durumun hala devam ettiğinin bir göstergesi. 

Ortadoğu Haber