Husi kısıtlamaları, milyonlarca Yemenlinin feci bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan yeni uyarılarla aynı zamana denk geldi. Yüzde 75'i kadın ve çocuklardan oluşan 17 milyondan fazla insan yüksek düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor.

Sana'daki bilgili kaynaklar Şarku'l Avsat'a milislerin iş insanları ve hayırseverlerin yardım dağıtmasını engellediğini açıkladılar.

Sana’da her yıl ramazan ayında muhtaç ve fakir aileler için harcama yapmak adettir. Kaynaklara göre grup, Sana ve diğer yerlerdeki tüccarları ve varlıklı insanları yoksullara herhangi bir yardım dağıtmamak ve bu yardımı milis üyelerine teslim etmek zorunda bıraktı. Grubun gerekçesi ise kimin yardıma muhtaç olduğu konusunda en bilgili mercinin kendileri olduğu.

Kaynaklar, Ramazan Ayı’nın başından bu yana milislerin Sana ve çevresinde 13'ten fazla tüccar ve hayırseveri Husi talimatlarını ihlal etmek ve yoksullara yardım sağlamak suçlamasıyla tutukladığını ortaya çıkardı. Milis bölgelerindeki nüfusun büyük bir kısmı, darbe ve savaştan dolayı iş imkanlarının olmaması, maaşların kesilmesi ve yaşam maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sefil yaşam ve insani koşullardan mustarip durumda.

Sana sakinleri, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da milislerin yardımları engellediğinden şikayet ediyor. Altı çocuklu bir ailenin reisi olan emekli Beşir, bu yıl geçmişte olduğu gibi ne gıda ne de nakit yardımı alamadıklarını söyledi. Geçmişte hayırseverler tarafından ihtiyaç sahibi ailelerin yararına tahsis edilen bir ila üç gıda kolisi ve az miktarda nakit meblağlar aldıklarını ifade eden Beşir, yoksulları yardıma erişimden mahrum bırakmaktan ve şu anda çektikleri kötüleşen koşullardan Husi milislerini sorumlu tutuyor.

Sana’daki bir Sünni mahallesi sakini Halid, Husilerin tüccarlar ve hayırseverler üzerindeki kısıtlamalarının binlerce fakir aileyi üst üste dört yıl yardımlardan mahrum bıraktığını söyledi. Oturduğu mahallede en ağır sıkıntılara ve mahrumiyetlere maruz kalan birçok aile tanıdığını belirten Halid, hayırseverlerin kendisine yaptığı yardımları alabilmek için Ramazan Ayı’nı dört gözle beklediğini kaydetti.

Halid, Husi grubunu, bu kısıtlamaların yanı sıra en büyük miktarda gıda maddesini ve yoksullara tahsis edilen meblağları yağmalamak ve dağıtım mekanizmasını tekelleştirip kendilerine sadık olanlarla sınırlamakla suçluyor.

Aynı bağlamda, Sana'daki tüccarlar Şarku'l Avsat'a, milislerin kendilerini hedef almaya ve her yıl muhtaçlar ve yoksullar için ayırdıkları para ve gıda yardımlarını yağmalamaya devam etmelerinden yakındılar. İsimlerini vermek istemeyen tüccarlar, milislerin kendilerine yönelik yayınladığı katı yasaklama ve tehdit genelgeleri ile Sana ve başka yerlerdeki yoksullara yardım dağıtılmasını engellediklerini ifade ettiler.

Sanalı bir zengin, milislerin şehirde düzinelerce tüccar ve hayırseveri tehdit ettiğini söyledi. Husi talimatlarını ihlal etmeleri halinde disiplin cezası olarak fakirlere tahsis edilen miktarların katbekat fazlasını Sanalı zenginlerden alacaklarına dair tehditler savurduğunu ileri süren Sanalı yardımsever, bu durumun, kendisini ve birçok tüccarı muhtaçlara herhangi bir yardım sağlamayı bırakmaya mecbur bıraktığına işaret etti.

Husi darbeciler, kontrol ettikleri bölgelerde insani yardım dağıtımına yönelik kısıtlamalarını birden fazla kez sıkılaştırdı. Bu, yoksulların ve ihtiyaç sahiplerinin koşullarını daha da kötüleştirdi, gıda güvensizliği döngüsünü artırdı ve bazı tüccarları ve yardımseverleri milyonlarca insanı sıkıntıya sokan kıtlığı hafifletmek için herhangi bir proje veya program uygulamaktan kaçınmaya sevk etti.

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, yaptığı son açıklamada, Yemen ekonomisinin sekiz yıllık çatışmanın ardından çöküşün eşiğine geldiğini belirtti. Kuruluş, uluslararası toplumu, ulusal ekonomiyi istikrara kavuşturacak ve Yemenlilere yardım için daha fazla para tahsis edecek bir ekonomik kurtarma paketi uygulamaya çağırdı.

Oxfam tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ulusal para biriminin sürekli eridiği bir ekonominin ışığında, yakıt ve diğer temel emtia fiyatları korkutucu bir şekilde arttı. Tüm bunlar, milyonlarca Yemenliyi feci bir açlık riskiyle karşı karşıya bırakıyor. 17 milyondan fazla insan hala yüksek düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor. Bunların yüzde 75'i kadın ve çocuklar.”

Oxfam'ın Yemen Ülke Direktörü Ferran Puig şunları söyledi: “Yemen halkı savaştan, yüksek gıda fiyatları ve ödenmeyen maaşlardan bitkin düştü. Diğer faktörler de birçok Yemenlinin temel gıda maddelerine ulaşmasını engelliyor. Bağışçılar, şu anda dünyanın en ciddi insani krizlerinden birine sırtlarını dönmemeli. Dünya liderlerinin, çatışmaya kalıcı bir çözüm bulabilmeleri için tüm tarafları müzakere masasına geri getirmek adına gerçek ve etkili baskı uygulamalarının zamanı geldi.”

Oxfam, uluslararası toplumu hayat kurtaran insani yardım için yeterli fon sağlamaya, ulusal ekonomiyi istikrara kavuşturacak bir ekonomik kurtarma paketi uygulamaya, Yemenlilere yardım etmek için daha fazla fon kullanmaya ve kapsamlı ve kalıcı bir barışı müzakere etme başarısı için Yemen’de çabaları yoğunlaştırmaya çağırdı.