İnsani yardım kuruluşlarının yeterli yardımı sağlama konusunda her yıl artan eylemsizliğinin ortasında, İdlib bölgelerine ve kırsalına dağılmış kamplarda, kışın başlamasıyla birlikte fiyatları artan ısınma malzemeleri, giyecek, gıda maddeleri ve diğer temel ihtiyaçları karşılayamayan ve maddi durumu yetersiz olan binlerce ailenin acıları tekrarlanıyor.

Bir ton odunun fiyatı 130 ile 175 ABD doları arasında değişiyor. Bir ton kurutulmuş zeytin suyu tortusu fiyatı yaklaşık 130 ABD dolarına ulaşırken, bir ton kabuk çeşitlerinin fiyatı ise 190 ile 275 dolar arasında seyrediyor. Bu durum, yerinden edilmiş ailelerin bir kısmının, ısınma malzemeleri yerinde çöpten toplanan plastik parçalarını, eskimiş giysileri, naylon torbaları ve diğer malzemeleri yakmaya yönelmelerine neden oluyor.

İdlib kırsalındaki Armanaz bölgesindeki kamplardan birinde kalan 48 yaşındaki Ş.A. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) konuştu. Kocasının kışın başında aldığı odun miktarının bittiğini ve artık daha fazlasını almaya gücünün yetmediğini bu nedenle de ısınmak için kendisinin ve çocuklarının kampın çevresinden topladıkları plastik ve tahta çubukları yakmak zorunda kaldığını anlattı.

Kadın, insani yardım kuruluşlarının kış döneminde henüz herhangi bir yardımda bulunmadığını sözlerine ekledi. Bir yardım kuruluşunun her aileye birkaç torba kömür sağlama sözü vermesine rağmen, henüz bu sözün yerine getirilmediğini de belirtti. Kadın son günlerde sıcaklıkların önemli bir şekilde düşmesiyle birlikte, kış koşullarının onlar için çok zor bir hal aldığını söyledi.

Suriye’nin kuzeyinde yerinden edilmiş kişilere insani yardım sağlamaya devam eden insani yardım kuruluşlarının çalışmaları, bazı çalışmalarının durdurulması ve desteğin kesilmesi ile sınır bir hale geldi. Bu durum, yerinden edilenlerin bir kısmının, ailelerine ısınma malzemesi veya temel ihtiyaç maddelerini satın almak için uzun bir bekleyiş ve zahmetten sonra elde ettikleri yemek yardımını satmalarına neden oldu.

İdlib’in kuzey kırsalındaki Deyr Hasan kamplarından birinde bulunan batı Hama kırsalından göç eden 34 yaşındaki S.K. SOHR verdiği röportajda, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarından biri tarafından sağlanan bir gıda yardımını, ısınma malzemelerine ihtiyaç duymaları sebebiyle, ısınmak için az miktarda yakacak odun satın almak için satmak zorunda kaldığını anlattı. S.K bunun yanı sıra, geniş bir alanda çok sayıda kampı içeren Deyr Hasan’da, kışın başlangıcından bu yana yalnızca bir yardım kuruluşunun birkaç kampa, çok küçük miktarlarda ısınma malzemesi sağladığını belirtti. S.K ayrıca Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarına, kamplara yardım eli uzatmaları ve durumu en alt düzeyde olan yerinden edilmiş kişilerin ihtiyaçlarının sağlanmasını güvence altına alınması çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın yayınladığı haberde yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre bu gelişmeler, Suriye’nin kuzeyinde kullanılan Türk Lirası’nın ABD doları karşısında değer kaybetmesinin yanı sıra İdlib bölgeleri ve kırsalında yerinden edilenlerin omuzlarındaki yükü büyük ölçüde artıran bir şekilde gıda ve malzeme fiyatlarındaki önemli artışa ilişkin kriz ile aynı zamana denk geldi.