Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Elysee Sarayı'nda ağırlamaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, insan hakları savunucularının tepkisi ile karşı karşıya. 

Prens Selman, Gazeteci Cemal Kaşıkçı suikasti sonrası çıktığı ilk Avrupa turu kapsamında çarşamba gecesi Paris'e geldi. Fransız medyası Selman'ın Fransa'da ilk olarak Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Brune Le Maire tarafından karşılandığını bildirdi.

Macron, Prens Selman'ı bugün Elysee Sarayı'nda düzenlenecek bir yemekte ağırlayacak. Görüşmede ana gündem maddesinin Ukrayna Savaşı ile birlikte yaşanan enerji krizi olması bekleniyor. Macron'un Selman'dan Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırmasını isteyeceği düşünülüyor. 

Prens Selman, Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından ilk kez Avrupa turuna çıkıyor. Birleşmiş Milletler soruşturmasına göre Kaşıkçı'nın ölümünden Suudi Arabistan sorumlu tutuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri istahbarat raporu da Prens Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin operasyon emrini onaylayan kişi olduğunu öne sürüyor. Riyad ise bu ABD raporunu reddediyor. 

İnsan hakları savunucuları Macron'u eleştirdi

Macron'un Prens Selman'ı ağırlama kararı Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak insan hakları gruplarını kızdırdı. STK'lar Prens'in Avrupa ziyaretiyle kendini Avrupa sahnesinde aklamak istediğini düşünüyor. 

Kaşıkçı'nın öldürüldüğü dönemde BM'nin yargısız infazlar özel raportörü olan ve soruşturmayı yürüten Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Fransa ziyaretinin "Prense Selman'ın bir katilden başka bir şey olmadığı gerçeğini değiştirmeyeceğini" söyledi.

Callamard bu ziyaretin Cemal Kaşıkçı ve onu sevenler için geldiği anlam nedeniyle derinden rahatsızlık duyduğunu belirtti. 

Veliaht Prensi'nin dünya liderleri tarafından kabul edilmesinin şok etkisi yarattığını belirten Callamard, "değerlerin artan petrol fiyatlarına ilişkin endişeler nedeniyle yok sayılmasını" kınadı. 

Twitter hesabından paylaşım yapan Callamard Muhammed Bin Selman'ı "Utanç prensi, katil bir prens, baskıcı ve suikastçi bir yarı kral" olarak tanımladı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Fransa Başkanı Benedicte Jeannerod ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Görünen o ki gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın gaddarca öldürülmesine, Suudi Arabistan'ın muhalefete acımasız baskına ve Yemen'de işlenen savaş suçlarına rağmen Muhammed Bin Selman uluslararası arenada kendisini rehabilite etmesi için Emmanuel Macron'a güveniyor." ifadelerini kullandı. 

İki sivil toplum kurumu, Kaşıkçı'nın 2018'de kurduğu ABD merkezli Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi (Dawn) ve İsviçre merkezli Trial International perşembe günü Paris'te Prens Selman'a karşı "işkenceye ortaklık" ve "zorla insan kaybettirme" suçlarından ortak bir resmi şikayette bulundu.

Dawn'ın yönetici direktörü Sarah Leah Whitson "Fransa, işkence ve zorla kaybetmeye karşı sözleşmelerin bir tarafı olarak, Bin Salman gibi bir şüpheliyi Fransa topraklarındaysa soruşturmak zorunda" ifadelerini kullandı. 

Hukuk uzmanlarına göreyse soruşturmanın Prens Selman'ın Fransa'da kaldığı kısa süre içerisinde başlatılması mümkün görünmüyor.

Kaynak: euronews