Sudani'nin kararı, önceki gün yapılan kabine toplantısında hazır bulunanların oybirliği ile kabul edildi.

Karar, devletteki birçok önemli ve hassas mevkiyi kapsıyor. Söz konusu kişiler arasında Kazımi'nin ofisini yöneten İstihbarat Servisi Başkanı Raid Cuhi ve Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Hamid eş-Şatri de bulunuyor, ancak liste bu isimlerle sınırlı değil.

Dün öğleden sonra, İstihbarat Servisi Başkanlığına Terörle Mücadele Teşkilatı Eski Başkanı Korgeneral Talib Şağati'nin atandığına dair haberler yayıldı.

Şark'ul Avsat'ın haberine göre Sudani, toplu olarak görevden alma kararlarının arka planıyla ilgili kendisine yöneltilen suçlamalara karşı, “Birim başkanları, genel müdürler ve danışmanların atamalarının iptali ile ilgili olduğu için karar, bazı sorular gündeme getirebilir. Ancak karar, belirli partileri dışlama, siyasi hedef ve hesaplar kapsamına girmiyor. Federal Mahkemenin, hükümet tarafından bağlayıcı ve uygulanabilir bir kararıdır. Önemli kararlar almak zorunda kaldığımız iktidar sorunları var. Bu karar, geçici hükümetin, yani önceki hükümetin atama emirleri verme, onay ve anlaşma verme yetkisinin bulunmadığını belirten 2022 tarihli 121 sayılı Federal Yüksek Mahkeme kararı ile ilgili” şeklinde konuştu.

Görevden alma ve ihraç kararları sonrası Başbakanlık Ofisi Müdürü başkanlığında, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Hukuk Dairesi Başkanı ve Federal Hizmet Konseyi Başkanı'ndan oluşan bir komite oluşturulmasına karar verildi. Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre Federal Hizmet Konseyi Başkanı, gümrük emirlerini ve iptal edilen onayları ve bunların işgalcilerini incelemek ve uygun tavsiyeleri en geç 21 iş günü içerisinde karara bağlanmak Başbakana sunmakla sorumludur.

Görevden alma kararları, İstihbarat Servisi Başkanı Raid Cuhi, Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Hamid eş-Şatri, Başbakan'ın Siyasi Danışmanı Gazeteci Maşrık Abbas, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli olan Safiye es-Suheyli ve Ömer el-Barzanci, Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı ve Bağdat Belediye Başkanı Danışmanı Muhanned Naim, Hükümet Bölgesinin (Yeşil) Korunmasına İlişkin Özel Sorumluluk Birimi Komutanı Korgeneral Hamid ez-Zuheyri ve Kazımi döneminin valileri, genel müdürleri ile yardımcılarını da kapsadı.

Öte yandan Sudani, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Cenin Plasschaert ile dün gerçekleştirdiği toplantıda, uluslararası topluma, ‘kaçırılan parasını geri alma, yargı tarafından arananların, hüküm giymiş ve yolsuzluk davalarına özellikle de vergi sigortası davasına karışmış olanların iade edilmesi konusunda Irak'ı destekleme çağrısında bulundu.

Sudani, ülkesinin yürürlükteki yasaları harekete geçireceğini ve ülkelerin yolsuzlukla mücadele alanındaki başarılı deneyimlerinden yararlanacağını belirtti. Plasschaert ise hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki ciddiyeti ve yolsuzluğu engellemeye verdiği önem konusunda eğitim ve lojistik destek sağlamak için Birleşmiş Milletler programları aracılığıyla yardım teklifinde bulundu.

Irak Hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıda, hükümetin, göç etmek zorunda kalan vatandaşların dosyasını ele aldığı, onlara düzgün bir yaşam ve istikrar sağladıktan sonra geri dönüşlerini güvence altına almak için çalışıldığı ve yolsuzlukla mücadele çabalarının gözden geçirildiği belirtildi.

irak-meclisinden-sudani-hukumetine-guvenoyu (1)