Irak parlamentosunda beş sandalyeye sahip olan Babil Hareketi üyeleri, yasağın demokratik olmadığını belirterek dava açtı.

Milletvekilleri mahkemeye yaptıkları başvuruda, azınlıkların haklarını göz ardı ettiği ve özgürlükleri kısıtladığı için yasanın anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Başvuruda ayrıca yasağın hükümetin önümüzdeki dört yıl boyunca tüm ithal alkollü içeceklere yüzde 200 oranında vergi uygulanmasını öngören hükümet kararnamesiyle de çeliştiği belirtildi. 

Irak'ta alkol satma ruhsatı sadece gayrimüslimlere veriliyor. Halka açık yerlerde alkol tüketimi hoş karşılanmamakla birlikte içki ruhsatı olan dükkan ve mekanlarda satılabiliyor.

Yasağa rağmen başkent Bağdat ve bazı vilayetlerdeki içki dükkanları açık kalmaya devam ederken, dükkan sahipleri Reuters'a yaptıkları açıklamada, ticareti durdurmaları gerektiğine dair kendilerine resmi bir bildirimde bulunulmadığını kaydetti.

Alkol yasağının Irak'ın 2005 tarihli anayasasının "İslam'a aykırı her türlü yasayı yasaklayan" 2. maddesine dayandığı belirtiliyor.  

Yasa uyarınca sınır kapıları ve havaalanı yetkililerine, yolcuların yanlarında bulunan alkollü içeceklere el koymaları talimatı verildi.

Euronews