Söz konusu raporda, “Göstericiler yaklaşık altı ay önce protestoların başlamasından bu yana, istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından dayak, kırbaç, elektrik şoku, tecavüz ve diğer cinsel şiddet türlerine maruz kalıyor” denildi.

Amnesty, yetkililerin protesto yapmalarını engellemek için ülkedeki gençlere karşı şiddet kullandığını vurguladı.

Amnesty Almanya şubesinden İran uzmanı Dieter Karg rapora ilişkin açıklamasında şunları söyledi;

“Yetkililerin güçlerini, savunmasız ve korkmuş çocuklar üzerinde bu şekilde kötüye kullanmaları, onlara ve ailelerine şiddetli acı ve korkunun yanı sıra ciddi fiziksel ve psikolojik zarar vermeleri alçakçadır.”

Amnesty, çocuklar ve gençlerin cezaevi minibüslerinde dövüldüğü ve gözaltı merkezlerinde işkence gördüğü, tutuklandıkları andan itibaren gördükleri şiddeti belgeledi.

Şarku’l Avsat’ın raporuna göre, cezaevinde reşit olmayanların cinsel organlarına elektrik verildi ve zorla bilinmeyen haplar içirildi ve ağır tehditler uygulandı.

Yetkililer, çocukları serbest bırakmadan önce kendilerine yapılan muameleden herhangi birine şikayet etmeleri halinde aile ve akrabalarını tutuklamakla tehdit etti.

Çok sayıda tutuklu ve yakınlarının ifadelerine dayanan raporda, işkence gören bazı çocukların 12 yaşında olduğunun altı çizildi.

İran, Mahsa Amini’nin kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla gözaltına alınmasından günler sonra polis nezaretinde ölmesinin yol açtığı protesto dalgasıyla aylardır süren huzursuzluklara tanık oluyor.