İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Muntazarulmehdi yaptığı açıklamada, ülke genelinde endişeye yol açan kız öğrencilerin zehirlenme vakalarının ardından alınan tedbirlere ilişkin bilgi verdi.

Muntazarulmehdi açıklamasında, "Polis, asayişi bozucuların eylemlerinden öğrenci ve çocuklarımızı korumak için okul ve öğrenci yurtları çevresinde sabit ve gezici özel devriye sayısını artırmıştır." ifadelerini kullandı.

Suçluların yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Polis Sözcüsü, öğrencilerin şüpheli bir durumla karşılaşması halinde polise bildirmelerini de istedi.

İran lideri Ali Hamaney, zehirlenme vakalarına ilişkin yetkililere "olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması" talimatını vermişti. İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei de konuyla ilgili tespit edilecek faillerin "idamla" yargılanacağını belirtmişti.

- İran'da kız okullarındaki zehirlenme vakaları

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana okullardaki toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Kum, Loristan, Tahran, Erdebil, Kirmanşah, Simnan, Mazenderan, Çeharmahal ve Bahtiyari, Elburz ve Rezevi Horasan eyaletlerinde yaklaşık 100 günde, 1000'i aşkın öğrencinin zehirlendiği belirtiliyor. Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere 1 Mart'ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi'yi görevlendirmişti.

Rejim muhaliflerinin iddiasına göre, olayın ardında, kadınların başını çektiği Mahsa Emini gösterilerinin intikamını almak isteyen İran yönetimi içerisindeki bazı radikal gruplar bulunuyor.

Tahran yönetimine yakın kaynaklar ise olayda, halkı yönetime karşı kışkırtmayı amaçlayan rejim karşıtı unsurların parmağının bulunduğunu öne sürüyor.