İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir trafik kazasında yaralandı İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir trafik kazasında yaralandı

İran, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana alkol satışını ve tüketimini yasakladı. Bu uygulama bir kısmı toksik madde metanole eklenen kaçak veya karıştırılmış alkolün yasadışı ticaretine yol açtı.

Geçtiğimiz Haziran ayında, sahte içki nedeniyle 17 kişi yaşamını yitirdi. 191 kişi ise sahte içkiye bağlı metanol zehirlenmesi belirtileri gösterdikten sonra hastaneye kaldırıldı.

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, Tahran’ın batısındaki Elburz eyaletinde sahte alkol ticaretinin arka planında 11 kişinin ‘yolsuzluk’ suçlamasıyla idama çarptırılabileceğini kaydetti.

Setayeşi, sanıklardan dördünün idam cezasına çarptırıldığını, diğerlerinin ise bir yıldan beş yıla kadar hapse mahkum edildiğini belirtti. Hükümlülerin karara itiraz edebileceklerini de sözlerine ekledi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Setayeşi, geçtiğimiz Haziran ayında yetkililerin bir kozmetik fabrikasına baskın düzenlediklerini ve 6 bin litreden fazla sahte alkole el koyduklarını açıkladı.

İran Adli Tıp Enstitüsü’ne göre Mart ayında önceki 12 aylık döneme göre yüzde 30 artışla sahte içkiye bağlı olarak 644 kişi öldü.

2020’deki Kovid-19 salgınının zirvesinde, virüs için bir ilaç olduğuna inandıkları sahte içki tüketen 210 İranlı öldü.

İran’daki alkol yasağından yalnızca Hristiyan, Yahudi ve Zerdüşt azınlıklar hariç tutuluyor. Ülkeye gelen Müslüman turistlerin ise alkol yasağına uyması gerekiyor.

Şark'ul Avsat