Bölgede gerçekleştirdiği gözaltılardan 38 kişiyi serbest bıraktı ve bölgeye bir heyet gönderdi.

İranlı yetkililer, genç kadın Mahsa Amini'nin geçen Eylül ayında ölümünden bu yana ülkede, özellikle de İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletlerinde şiddet dalgasının ön saflarında yer alan protestoları yatıştırmaya çalışıyor.

Bu amaçla İranlı yetkililerden oluşan bir grup Sünnilerin yaşadığı iki vilayete seçkinler ve toplumun farklı kesimleriyle görüşmek üzere gönderildi.Bununla da birlikte gözaltına alınan 38 kişi serbest bırakıldı.

İran'daki Kitlesel Protestolar Pakistan'daki Yaşamları Etkiliyor

İran, komşu eyaleti Sistan ve Belucistan'daki ölümcül baskıların ardından komşu Pakistan ile sınırlarını kapatıp yeniden açmaya devam ediyor.

Son birkaç ayda İran, Pakistan ile birçok önemli geçiş noktasını sürekli olarak kapattı ve yeniden açtı. 

Sınır tamamen kapatılmamış olsa da eylül ayından bu yana birçok noktada kapanmalar ve yeniden açılmalar, sınır ötesi hem İran hem de Pakistan tarafındaki aileleri ve tüccarları rahatsız etti.

Pakistan'da yaşayan Beluçlar İran'daki akrabalarını ziyarete edemediklerini ve İran'da son dönemde gözlemenin çok fazla arttığı belirtiliyor. 

İran'da Beluciler yalnızca etnik bir azınlık değil, aynı zamanda mezhepsel bir azınlıktır. Yine de Eylül ortasında başlayan ülke çapındaki protestoların yanında duruyorlar. Son protesto hareketi onlara - ve diğer birçok gruba - haklarının ihlal edilmesine karşı durma fırsatı verdi.

Belucistan'daki Protestoların Etkileri

İran'daki protestolar çok iç odaklı olmasına rağmen, hareket uluslararası alanda yankı buldu. Dünyanın her yerindeki destekleyici protestolar buna bir örnek. Pakistan sınırının kapatılıp yeniden açılması, protestoların tüm İran'a ne kadar hızlı yayıldığının kanıtı.

İran, devam eden protestolar arasında sınırı tamamen kapatmak istese bile, ülkenin bunu göze alması mümkün değil. İran'dan gelen yasa dışı petrol ticareti, sınır ötesi ailelerin yanı sıra her iki ülke ekonomisinin de ana gelir kaynaklarından biri.

ABD yaptırımları nedeniyle İran petrolünün satışı sıkı bir şekilde kısıtlandı. Ancak Pakistan'a kaçırıldıktan sonra satma seçeneği çok daha geniş. Bu yasa dışı ticaret onlarca yıldır devam ediyor, ancak en son petrol patlaması 2013'te ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan sonra başladı. İran, Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki yasa dışı ticaretten nakit akışının ve gelirinin büyük bir bölümünü geri alıyor. Uzmanlar, kaçakçılığın İran ekonomisi için karlı olduğuna inanıyor. Her iki taraftaki güvenlik güçleri sınırı sıkı bir şekilde izlese bile, her iki ülke de yasadışı akaryakıt kaçakçılığı ticaretine tam bir darbe uygulamaktan kaçınıyor. Son protestolardan çok önce, sınırın her iki tarafındaki güvenlik endişeleri nedeniyle, her iki ülke de geçen yıl sınır hattını çitle çevirme konusunda anlaşmıştı. 

Bu nedenle İran, protestolarla sınır bölgesindeki güvenlik durumundan endişe duysa ve Sistan ve Belucistan'dan protestocuların veya aktivistlerin kolayca Pakistan'a geçebileceğinden korksa bile, İran sınırını tamamen kapatmayı göze alamaz.
 

Kaynak: Ortadoğu Haber