Birçok Afrikalı, Ukrayna'nın komşu ülkelerine geçmeye çalışırken hakaret ve ayrımcılığa uğradığını bildirdi.

Sınırdaki kuyruklar artık onlarca kilometre uzunluğunda ve bazı Afrikalı öğrenciler günlerce geçmeyi beklediklerini söylüyorlar.

#AfricansinUkraine etiketi altındaki videolar ve tweetler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Tepkiler, sınırlardaki öğrencileri desteklemek için çevrimiçi olarak çok sayıda kitle fonlaması girişimini tetikledi.

Zimbabveli bir uzay mühendisliği öğrencisi olan Barlaney Mufaro Gurure, dört günlük yorucu bir yolculuğun ardından Ukrayna'nın Krakovets sınırının batı kapısında dokuz saatlik bir sıranın önüne ulaşmıştı.

afrikalı öğrenciler ukrayna

Afrikalı öğrencilerin hikayesi

Geçmek için sıra ona gelmişti. Ancak sınır muhafızları onu ve birlikte seyahat ettiği diğer dört Afrikalı öğrenciyi bir kenara iterek Ukraynalılara öncelik verdi. Sınır kontrolünden geçmelerine izin verilmeden önce saatler geçti ve talepler bitmek bilmedi.

Varşova'daki bir otelden yapılan bir telefon görüşmesinde konuşan 19 yaşındaki genç, "Hayvan muamelesi gördük." dedi. Ulusal Havacılık Üniversitesi'nde birinci sınıf öğrencisi olan Gurure, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta Ukrayna işgalinin başlamasından saatler sonra Kiev'den kaçtı.

Kiev'den ayrıldığımızda sadece hayatta kalmaya çalışıyorduk.”

Gurure, ”Bize böyle davranacaklarını asla düşünmedik […] Hepimizin eşit olduğunu, birlikte durmaya çalıştığımızı düşünmüştüm." diye ekledi.

Gurure'un hikayesi, savaştan kaçmaya çalışan diğer Afrikalıların yaşadıklarından sadece biri.

Birleşmiş Milletler, savaşın başlamasından bu yana en az 677.000 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtığını söyledi. Bunların yarısı şu anda Polonya'da. Sınırdaki kuyruklar artık onlarca kilometre uzunluğunda ve bazı Afrikalı öğrenciler günlerce dondurucu soğukta yiyecek, battaniye veya barınak olmadan sınırdan geçmeyi beklediklerini söylüyorlar.

Bir başka Afrikalı öğrenci olan Claire Moor, Lviv'in tren istasyonunda bir trene binmeye çalışırken aşağı itildiğini bildirdi. Gardiyan trene sadece kadınların binebileceği konusunda ısrar etmişti. Moore şöyle devam etti, "Bunun üstüne memur başka bir tarafa baktı, ben de ona 'Ben de bir kadınım, görmüyor musun' dedim. Şok olmuştum çünkü ırkçılığın nereye kadar gidebileceğini düşünmemiştim".

Polonya-Ukrayna sınırında yardım sağlayan Polonya yardım örgütü Grupa Zagranica'da gönüllü görev alan Jan Moss, mültecilerin herhangi bir ayrımcılık yapılmadan Ukrayna'dan birçok sınır kapısında karşılanmasına karşın, mültecilerin "ırksal profillere" göre organize edildikleri Medyka-Shegyni sınır kapısında durumun daha problemli olduğunu belirtti.

Moss şöyle ekledi, "Ukrayna ve Polonya vatandaşlarının çok daha hızlı geçişlerden geçmesine izin verilirken, yabancıların 14 ila 50 saat arasında sürebilen üç aşamalı bir süreçten geçmesi gerekiyor".

El Cezire, sınırlardaki ayrımcılık iddiaları üzerine Ukrayna Sınır Muhafız Servisi ile e-posta yoluyla temasa geçti, ancak bu raporun yayınlanmasından önce bir yanıt alamadı.

Son 20 yılda Ukrayna'daki üniversiteler, ABD ve Avrupa'nın diğer bölgelerindeki üniversitelere kıyasla daha ucuz olduğu için özellikle tıpla ilgili alanlarda Afrikalı öğrenciler için tercih edilen bir destinasyon olarak ortaya çıkmıştı.

AfricansinUkraine etiketi altındaki videolar ve tweetler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Tepkiler, sınırlardaki öğrencileri desteklemek için Telegram ve Instagram'da çok sayıda kitle fonlaması girişimini tetikledi.

Afrika Birliği, geçtiğimiz pazartesi günü tepki gösterdi: “Afrikalıların kabul edilemez farklı muamele gördüklerine dair raporlar şok edici derecede ırkçı ve uluslararası hukuku ihlal ediyor” dedi. Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü pazar günü yaptığı açıklamada, bir grup vatandaşının ve diğer Afrikalıların Polonya-Ukrayna sınırında “kötü muamele gördüklerini” söyledi.

Nijerya hükümeti de sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan bir video dahil olmak üzere ayrımcılık raporlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve videodaki Nijeryalı bir kadının küçük bebeğiyle zorla koltuğunu başka bir kişiye bırakmaya zorlandığını gösterdi. Ayrıca, bir grup Nijeryalı'nın Polonya'ya girişinin reddedildiğini söyledi. Polonya'nın Nijerya Büyükelçiliği ise bu iddiayı yalanladı.

Ancak bazı yabancılar, Moldova ve Romanya gibi komşu ülkelerde nispeten daha kolay bir geçiş ve daha sıcak bir karşılamayla karşılaştıklarını söylediler.

Kaynak: News24

Çeviri: Ahmet Emre Kılıç