İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Sudan'da ülkenin içinde bulunduğu krize çözüm için nihai anlaşmanın imzalanmasına sevk edecek ikinci aşama görüşmelere geçilmesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, ikinci aşamanın ülkeye barış, güvenlik ve istikrar getirerek başarılı bir şekilde sonuçlanması temenni edildi.

KİK'ten yapılan yazılı açıklamada da Sudan'daki görüşmelerdeki ilerlemenin memnuniyet verici olduğu, ülkede barış ve istikrarın tesisinin desteklendiği kaydedildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklama ise Sudan'daki gelişmenin olumlu ve önemli olduğu vurgulanarak, Kahire yönetiminin Sudanlı tarafların kapsamlı nihai anlaşmaya varacaklarına inandığı aktarıldı.

Açıklamada, bölgesel ve uluslararası kesimlere Sudan'da ekonomi ve kalkınmaya destek olma çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn dışişleri bakanlıklarından da yapılan yazılı açıklamalarda, görüşmelerde ikinci aşamaya geçilmesinden memnun olunduğu ifade edildi.

Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak son aşamasının açılışını 8 Ocak'ta gerçekleştirmişti.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.