Cidde şehrinde 20-21 Aralık tarihlerinde yapılan toplantıda, Suudi Arabistan’ın uluslararası ve bölgesel düzeydeki girişimlerinden biri olan ve yolsuzlukla mücadelede yeni bir aşama oluşturacak olan Mekke Anlaşması onaylandı ve birçok önemli konu görüşüldü.  Söz konusu anlaşma, 57 üyesiyle Birleşmiş Milletler’den (BM) sonra en büyük ikinci uluslararası kuruluş olan İİT’ye üye ülkeler arasında yolsuzlukla mücadele alanında işbirliğini kolaylaştırma konusunda türünün ilk örneği.  Bu anlaşma, İslam toplumunda daha fazla ilerleme ve refah elde etmek için bütünlüğün korunması, şeffaflık ilkesinin teşvik edilmesi ve yolsuzlukla mücadele alanında gösterilen çabaların desteklenmesini sağlayacak.

Toplantı, Suudi Arabistan’ın yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan uluslararası girişimlerin harekete geçirilmesi, yolsuzlukla mücadele çabalarına uluslararası toplumun katılımı ve BM Yolsuzluğa Karşı Sözleşme (UNCAC) uyarınca ve 2030 Vizyonu doğrultusunda yolsuzlukla mücadele alanındaki deneyimlerin paylaşılması konusundaki istekliliğinden kaynaklıyor.

‘Nazaha’ Başkanı Mazin bin İbrahim el-Kahmus, toplantıya başkanlık etti. Kahmus yaptığı konuşmada, ülkesinin yerel ve uluslararası düzeyde yolsuzlukla mücadeleye verdiği desteği vurguladı. Nazaha Başkanı, yolsuzlukla mücadelenin, Krallığın 2030 Vizyonu'nun en önemli direklerinden birini temsil ettiğini ifade etti.

Mekke Anlaşması'nın üye ülkeler tarafından kabul edilmesinin, yolsuzlukla mücadele alanında ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde işbirliğini güçlendirmek için yeni bir aşama oluşturduğuna işaret eden Kahmus, anlaşmanın BM Yolsuzluğa Karşı Sözleşme (UNCAC) içeriğiyle tutarlı olduğunu kaydetti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin Taha, teşkilata verdikleri destek için Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkürlerini ve minnetlerini sundu. Bakanlar toplantısına ev sahipliği yapma konusundaki cömert girişimleri için Suudi Arabistan'a teşekkürlerini ileten Taha, ‘Mekke Anlaşması’nın İİT üye devletlerinde yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadele için en uygun çerçeveyi temsil ettiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi İcra Direktörü Gada Wali ve Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) İcra Direktörü Juergen Stock, önemli toplantıya ev sahipliği yaptıkları için Krallığa teşekkür ettiler.

Naif Arap Güvenlik Bilimleri Üniversitesi Başkanı Dr. Abdulmecid el-Bunyan ise yolsuzlukla mücadelenin üniversitenin akademik, araştırma ve eğitim önceliklerinden biri olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan'da Nazaha’nın oynadığı büyük rolün önemine dikkati çeken Bunyan, iki gün boyunca, ilk gün açık ve kapalı oturumlarla, ikinci gün iki panel tartışmasıyla bakanlar toplantısında yolsuzluk sorununun tartışıldığını kaydetti.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK), üye ülkelerdeki yolsuzlukla mücadele uygulama kurumlarının ilk bakanlar toplantısı dün tamamlandı. Toplantının ardından İşbirliği Konseyi Yüksek Kurulu'nun 43. oturumunun nihai bildirisi yayınlandı. Bildiri Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ortak Körfez eylemini güçlendirme vizyonunun tam ve doğru bir şekilde uygulandığı vurguladı. Bildiride, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleriyle yapılan bakanlar toplantısında Mekke Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin alınan karar da memnuniyetle karşılandı.

Bildiri, Bakanlar Kurulu Yüksek Konseyi'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinde yolsuzlukla mücadele ile ilgili kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik bir anlaşmayı kabul etme girişiminde Krallığa tam destek sağlanmasına övgüde bulundu. Bildiride, KİK ülkelerinde Yolsuzlukla Mücadele Bakanlar Komitesi'nin yedinci toplantısında alınan kararlara atıfta bulunuldu. Bildiride Suudi Arabistan’ın, Nazaha’yı organize ederek yolsuzlukla mücadelede uzmanlaşmış kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini güçlendirdiği kaydedildi.

Yolsuzlukla mücadele yasalarını uygulama sorumluluğu verilen Körfez ülkelerinin bakanları, yaptıkları açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde yolsuzlukla mücadele yasalarını uygulayan kurumlar arasındaki işbirliğini güçlendirmenin önemini vurguladılar. Açıklamada, KİK ülkelerindeki yolsuzlukla mücadele birimlerinin irtibat görevlilerini belirleyerek, isimlerinin ve onlarla iletişim kurma araçlarının Genel Sekreterliğe verilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. Genel Sekreterlik sınır ötesi yolsuzluk suçlarına ilişkin soruşturma ve bilgi alışverişinin hızlı bir şekilde sağlanması ve koordinasyonu kolaylaştırmak amacıyla irtibat görevlilerinin listesini KİK ülkelerine dağıtacak ve periyodik olarak güncelleyecek.

Körfez ülkelerinin bakanları tarafından yapılan açıklamada, Genel Sekreterliğin koordinasyon kurmak amacıyla KİK ülkelerinde yolsuzlukla mücadele yasalarını uygulayan kurumlar için yıllık bir bakanlar toplantısı düzenleme tavsiyesine atıfta bulunuldu. Açıklamada ayrıca bu kurumlardaki irtibat görevlileri için sınır ötesi yolsuzluk suçlarıyla mücadele alanında Körfez entegrasyonunun ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak şekilde düzenli bir toplantı yapılması ihtiyacına da değinildi.

Şark'ul Avsat