Hizbullah, İsrail'in askeri sanayi şirketini bombaladı Hizbullah, İsrail'in askeri sanayi şirketini bombaladı

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyinde üçüncü haftasına giren geniş çaplı askeri operasyonları kitlesel gözaltılar ve hedef gözeterek öldürmelerle sonuçlandı ve ardında büyük bir yıkım bıraktı.

2000'li yılların başındaki İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'ya yapılan en büyük saldırı olan bu operasyon, İsrail'in yaklaşık bir yıl önce Gazze'ye karşı başlattığı savaştan bu yana bölgede yürüttüğü daha geniş çaplı toplu tutuklama ve öldürme kampanyasının bir uzantısı.

Filistin Yönetimi (FY), Cenin ve Tulkarm kentlerini hedef alan ölümcül saldırıları kınadı, ancak Batı Şeria'da kısmi yetki alanına giren diğer İsrail operasyonlarında olduğu gibi, Filistin Yönetimi hiçbir şey yapamadı.

Ancak Filistin Yönetimi güçsüzlüğünün yanı sıra, aranan Filistinli gençleri gözaltına alarak ve İsrail'e istihbarat sağlayarak İsrail güçleriyle işbirliği içinde hareket ediyor.

Ortadoğu Enstitüsü (MEI) Filistin ve Filistin-İsrail İlişkileri Programı Direktörü Khaled Elgindy verdiği demeçte “Filistin Yönetimi'nin artık oynayacak siyasi bir rolü yok, o artık bir belediye otoritesi” dedi.

Analist, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki varlığının son yıllarda azaldığını ve son 18 ay içinde bölgedeki gruplar ve yerel halk tarafından Filistin halkı nezdinde meşruiyet eksikliği olarak algılanması üzerine kuzeydeki farklı bölgelerde faaliyet göstermeyi bıraktığını söyledi.

El Şabaka düşünce kuruluşunda Filistinli araştırmacı ve politika analisti olan Shatha Abdulsamad'a göre Filistin Yönetimi'nin İsrail'in askeri operasyonları karşısındaki pasif ve işbirlikçi tutumu, İsrail'in Batı Şeria ve nüfusu üzerinde nihai kontrolü elinde tutmasına izin verirken kendisine çok sınırlı bir egemenlik tanıyan Oslo Anlaşmaları çerçevesinde anlaşılmalıdır.

“Özgürlük için savaşan Filistinliler ile siyasi bekası için otoriteye sahip olduğunu göstermeye çalışan Filistin Yönetimi arasında bir gerilim var” diyen Abdulsamad, bunun İsrail'in tutuklama baskınları, muhalefeti ezme, kitlesel hareketleri bastırma, Filistin direnişini kriminalize etme ve bireysel özgürlük ve hakları kısıtlama yoluyla Filistinliler üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmaya hizmet ettiğini söyledi.

Araştırmacı, “Kendi güvenlik güçlerimiz ve aygıtlarımız, kendi güvenliğimiz ve işgale karşı direnme kabiliyetimiz pahasına işgalciyle işbirliği yapıyor” dedi.

Filistinli siyasi analist ve yorumcu Nour Odeh, Filistin Yönetimi'nin güçsüzlüğünün, dünyanın Filistin Yönetimi'nin “zayıflamasına” nasıl izin verdiğini ve İsrail'in Filistin Yönetimi'nin yönetimini sınırlandırarak vatandaşlarını koruma asli görevini elinden almasına nasıl izin verdiğini yansıttığını söylüyor.

Filistin Yönetimi: Güçsüz ve baskıcı

İsrail'in Batı Şeria'daki mevcut operasyonları, giderek zayıflayan Filistin Yönetimi'ni daha da zayıflatmayı amaçlıyor. İsrail'in Filistin şehirlerine yönelik yıkıcı saldırılarında suç ortağı olarak görülen Filistinlilerin öfkesi giderek artıyor.

Haziran 2024'te yapılan bir ankete göre katılımcıların %69'u Filistin Yönetimi'ni Filistin halkı üzerinde bir yük olarak görüyor ve %89'u Abbas'ın istifa etmesini istiyor.

El Fetih ağırlıklı Filistin Yönetimi 1990'ların ortalarında bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının önünü açacak geçici bir yönetim organı olarak kuruldu. Bugün bu kurumun çok az yetkiye sahip olduğu ve İsrail ordusunun kontrolü altında faaliyet gösterdiği kabul ediliyor.

Başkan Mahmud Abbas yaklaşık 20 yıldır Filistin Yönetimi'nin başında ve 2005'ten bu yana başkanlık seçimleri yapılmadı ve Hamas'ın Gazze Şeridi'ni ele geçirmeden önce kazandığı 2006'dan bu yana da parlamento seçimleri yapılmadı. Başkan bugüne kadar kararnamelerle yönetti ve seçimleri iptal ederek ve içerideki muhalefeti bastırarak iktidarı elinde tuttu.

İsrail ile yakın güvenlik ve istihbarat koordinasyonu içinde çalışan Filistin yönetimi, birçok Filistinli tarafından İsrail işgalinin güvenlik taşeronu olarak görülüyor. Abbas'ın kendisi de, kendisinin ve Filistin Yönetimi'nin yaygın otoriterliği ve yolsuzluğu, Filistin'in bağımsızlığına giden yolu açmadaki başarısızlığı ve halkını korumadaki yetersizliği nedeniyle hiç sevilmiyor.

Filistin Maliye Bakanlığı'nın son istatistiklerine göre İsrail hükümeti Filistin vergi gelirlerinden yaklaşık 6,93 milyar şekel (1,8 milyar dolar) kesinti yaptığı için yönetim son birkaç yıldır çalışanlarının maaşlarını ödemekte de zorlanıyor.

Tel Aviv'in Filistin Yönetimi üzerindeki baskı kampanyasının bir parçası olan bu kesintiler, Filistin Yönetimi'nin vatandaşlarına karşı mali yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesini etkiliyor.

Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail, Filistin Yönetimi'nin mali gelirleri üzerinde tam kontrole sahip, onun adına vergi ve gümrük topluyor ve bunları aylık olarak aktarıyor.

“Sosyal sözleşmeden temel hizmetlerin sağlanmasına kadar tam bir çöküş var. Filistin'de her şey pamuk ipliğine bağlı,” diye uyarıyor Odeh. 

Filistin Yönetimi, kendi kontrolü altında olması gereken bölgeler de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki İsrail saldırılarını durduramıyor ve İsrail yerleşimlerinin genişlemesini önleyemiyor, Filistinlileri hem ordunun hem de yerleşimcilerin saldırılarından koruyamıyor ya da Filistinlilere uygulanan kısıtlamalara karşı harekete geçemiyor.

“Filistin Yönetimi siyasi olarak güçsüz, fiziksel olarak küçülüyor, finansmanı azalıyor. Sahada kontrolü kaybediyor ve halk desteğini yitirdi” diyen Elgindy, 2004-2009 yılları arasında Ramallah'taki Filistin yönetimine İsrail ile kalıcı statü müzakereleri konusunda danışmanlık yaptı.

“Abbas'ın liderliği bir günden diğerine hayatta kalmaya indirgenmiş durumda.”

Abdulsamad, Filistin Yönetimi'nin uluslararası desteğe bağımlı olduğunu, ancak bu desteğin çoğu zaman çok az olduğunu söylüyor. İsrail işgalinin gerçekliğine rağmen, uluslararası toplum otoritenin batmamasını sağlamaya çalıştı. “Bu da İsrail'in barış süreci ya da iki devletli çözüm kisvesi altında sömürgeci projesini sürdürmesine olanak sağladı” diyor.

Odeh ayrıca uluslararası toplumun, son otuz yılın statükosunu korumak ve yönetmek için Filistin Yönetimi'ni “yaşam desteğinde” tutmakta çıkarı olduğuna inanıyor. “Kimsenin gerçek bir çözüm için siyasi iradesi yok. Sadece insanları ayakta tutmaya yetecek işlevsel bir yönetim görüntüsü verecekler.”

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının Batı Şeria'ya yayılması, aşırı sağcı İsrail hükümetinin Filistin nüfusu üzerinde daha sıkı bir kontrol sağlamak için işlevsiz rolünü en aza indirmeye çalıştığı Filistin Yönetimi üzerinde daha fazla baskı yaratacak gibi görünüyor.

Elgindy, “Bu son operasyon tamamen toplu cezalandırma yoluyla Filistinlilerin iradesini kırmaya yöneliktir” dedi.

Daily Ummah

Editör: Mücahit Talha Altın