İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre Fuchs, "Gazze savaşıyla ilgili konuların ele alınması için resmi bir soruşturma komitesi kurulması" gerektiğini söyleyen hükümetin hukuk müsteşarı Gali Baharav-Miara'ya bir mesaj gönderdi.

Tel Aviv yönetiminin 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nde başlattığı savaş ve öncesine ilişkin soruşturma konusuna işaret eden Fuchs, "Hükümetin soruşturma komitesi kurma zamanı henüz gelmedi." ifadelerini kullandı.

Fuchs, savaş ve öncesinde yaşanan olaylarla ilgili bir soruşturma komitesinin ne zaman kurulacağına ilişkin ise bilgi vermedi.

Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde 2 İsrail tankının imha edildiğini duyurdu Kassam Tugayları, Gazze'nin güneyinde 2 İsrail tankının imha edildiğini duyurdu

Hükümetin hukuk danışmanından "soruşturma komitesi" önerisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik savaşın sona ermesinin ardından hem savaş dönemi hem de öncesindeki sürecin gözden geçirileceğini söylemişti.

Hükümetin hukuk müsteşarı Baharav-Miara da dün Başbakan Netanyahu'ya bir mesaj göndererek, "Gazze savaşıyla ilgili konuların ele alınması için en uygun hukuki mekanizmanın resmi bir soruşturma komitesinin kurulması olduğunu" ifade etmişti.

Baharav-Miara, İsrail'in uluslararası hukuk düzeyinde mevcut risklerle başa çıkması için soruşturma komitesinin en iyi yol olduğunu ve bu sürecin ertelenmemesi gerektiğini belirtmişti.

UAD'de İsrail aleyhine açılan soykırım davası

Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açmıştı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle ihtiyati tedbir talep ettiği Divan, 26 Ocak'taki kararında, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına ve Gazze'de ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına hükmetmişti.

Güney Afrika’nın 6 Mart'ta Gazze'de baş gösteren kıtlık nedeniyle yaptığı ek tedbir başvurusunu kabul eden Divan, 28 Mart'ta İsrail aleyhine özellikle insani yardımların Filistinlilere ulaşmasını sağlaması için ek tedbirlere karar vermişti.

Güney Afrika’nın, 10 Mayıs'ta Gazze'deki durumun telafisi mümkün olmayacak derecede kötüleştiği gerekçesiyle üçüncü kez yaptığı ek tedbir başvurusuna ilişkin olarak Divan, 24 Mayıs'taki tedbir kararında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

Editör: Mücahit Talha Altın