Sözcü Haiat, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın İsrail'e "kan iftirası" attığını ifade ederek, İsrail'in bu davayı "iğrenerek reddettiğini" belirtti.

Güney Afrika'nın iddialarının "gerçeklikten ve yasal zeminden" uzak olduğunu savunan Haiat, Güney Afrika'nın dava yoluyla mahkemeyi "rezil ve aşağılayıcı biçimde istismar ettiğini" öne sürdü.

Haiat, "İsrail, Gazze'de yaşayanların düşmanı olmadığını açıkça belirtti. Gazze Şeridi'nde masumların zarar görmesini sınırlandırmak ve insani yardıma izin verilmesi için her türlü çabayı göstermektedir." iddiasında bulundu.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemleri için "soykırım davası" açtı

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) dava açarak, geçici tedbir kararı alınmasını talep etti.

ICJ'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik "Soykırım Sözleşmesi" kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika'nın başvuru yaptığı bildirildi.

Açıklamada, Güney Afrika'nın, "7 Ekim 2023'ten bu yana soykırımı önlemede başarısız olduğu ve soykırıma yönelik doğrudan ve aleni kışkırtmaları kovuşturmadığı" gerekçesiyle İsrail aleyhine tedbir kararına hükmedilmesini talep ettiği belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hiç kimsenin İsrail'i eleştirme hakkı yok İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hiç kimsenin İsrail'i eleştirme hakkı yok

Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmiş olması durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlal eden devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.