Resmi ziyaret kapsamında Ankara'ya gelen İsveç Başbakanı Kristersson, "İsveç parlamentosu Türkiye ile 'İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu' kurulması için çalışma başlatıldığını duyurmak isterim. İsveç, muhtırayı sonuna kadar uygulayacak ve terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek," açıklamasını yaptı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Ankara'da temaslarda bulunacak olan Kristersson, gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Kristersson, görüşme öncesinde "İsveç parlamentosu Türkiye ile 'İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu' kurulması için çalışma başlatıldığını duyurmak isterim. İsveç Muhtırayı sonuna kadar uygulayacak. İsveç terör örgütleriyle (PKK/PYD) diyaloğa girmeyecek" dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya üyelik başvurusunun onayı için 30 üye ülkenin onayı gerekiyor.

Ankara, terör örgütü PKK/YPG'ye verdikleri destek nedeniyle iki ülkenin de NATO üyeliğine karşı çıkmıştı.

28 Haziran tarihinde ise Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde üçlü muhtıra imzalandı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO üyeliğinin 70’inci yıl dönümü olan 2022’nin ittifak için de önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, "Gelecek 10 yıla dair Stratejik Konsept’te terörün temel tehdit olarak kayda geçirilmesini sağladık. Savaşla birlikte NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’yla imzaladığımız Üçlü Muhtıra terörle mücadele önceliklerimizin kayda geçirilmesi açısından önemli bir kazanım oldu. PKK’nın yanı sıra PYD-YPG ve FETÖ’nün ilk kez yer aldığı bu metne Liderler Bildirisi’nde de atıf yapıldı.

Üçlü Mekanizma’yla uygulamaları takip ediyoruz. Bugün Ankara’da olan yeni İsveç Başbakanı’yla Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuları ele alacak. Türkiye-AB ilişkilerini daha olumlu bir gündeme taşıdık. AB üyeliği hedefimize bağlıyız. Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin uluslararası alandaki etkin liderliği Avrupa için de bir kazanım olacak. Ağustos’ta Büyükelçiler Konferansında vurguladığımız ‘Türkiye Avrupa’dır’ ifadesi bu yönelimi özetliyor. Rum-Yunan taleplerine teslim olan AB’nin artık stratejik bir bakış açısı kazanması gerekiyor" diye konuştu. 

Kaynak: CNN