Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Filistin'in BM'ye tam üyeliğinin veto edilmesinden derin üzüntü duyulduğu ifade edilerek, bu adım "adalet için üzücü bir gün ve bölgeye barış getirme çabaları açısından bir gerileme" olarak değerlendirildi.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BMGK'nın Filistin'in üyeliği konusundaki başarısızlığından duyulan üzüntü dile getirilerek, Filistin'e söz konusu üyeliğin verilmesinin bölgedeki barış çabalarını geliştirmek için önemli bir adım olacağı vurgulandı.

Uluslararası topluma kapsamlı ve adil bir barışa ulaşma yönündeki tüm çabaları güçlendirme ve destekleme çağrısında bulunulan açıklamada, bölgenin istikrarsızlıktan çıkmasının tek yolunun da kapsamlı ve adil bir barış olduğu kaydedildi.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da BMGK'nın Filistin'in üyeliğine ilişkin bir karar çıkaramamasından duyulan üzüntü dile getirildi.

Açıklamada, uluslararası topluma hukuki ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmesi ve Filistin halkını korumak ve onların bağımsız devletlerini kurma konusundaki yeteneklerini, kazanımlarını ve meşru haklarını korumak için azami çabayı göstermesi çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği de BMGK'da Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını ABD'nin veto etmesini üzüntüyle karşıladıklarını açıklamıştı.

Filistin'in üyelik başvurusu

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin daha sonra 2012 yılında BM "daimi gözlemci statüsü"ne kavuştu.

Katar: Gazze ile ilgili uluslararası arabuluculuk rolümüze bağlıyız Katar: Gazze ile ilgili uluslararası arabuluculuk rolümüze bağlıyız

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres de 3 Nisan'da BMGK'ye mektup yazarak, Filistin'in talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı.

BMGK ise 8 Nisan'da Filistin'in talebini "Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi'ne" iletmişti.

BMGK'ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabakata varamadığını duyurmuştu.

Bunun ardından Cezayir, Filistin'in üyeliği için karar tasarısını müzakerelere açmıştı.