Uluslararası Af Örgütü'nün 2022'de yayınladığı raporda Esed rejiminin güvenlik güçlerinin, güvenlik arayışıyla yurt dışına çıktıktan sonra ülkeye geri dönen Suriyelileri alıkoyduğunu, zorla kaybettiğini ve cinsel şiddet de dahil işkence uyguladığını açıklamıştı.
Örgütün raporunda, Suriye'de Esed rejimi tarafından, 2017 ortası ile 2021 baharı arasında Lübnan, Rukban (Suriye ve Ürdün sınırında bulunuyor), Fransa, Almanya, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Suriye'ye geri dönen mültecilere karşı işlenen ciddi insan hakları ihlalleri belgelenmişti.
Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Marie Forestier, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, silahlı çatışmalar hafiflemiş olsa da Esed rejiminin feci insan hakları ihlalleri işleme eğiliminin hafiflemediğini belirterek "Birçok Suriyeliyi güvenlik arayışıyla ülke dışına çıkmaya zorlayan işkence, zorla kaybetmeler, keyfi veya hukuka aykırı gözaltılar bugün Suriye'de her zaman olduğu kadar yaygın." ifadesini kullanmıştı.
"Ülkeye dönenlere 1000 dolar yardım" yalanı!
Sosyal medyada paylaşım yapan sığınmacı karşıtı hesaplar, algı operasyonu yapmak amacıyla, Esed'in “Türkiye'deki vatandaşlarımız ülkelerine dönerlerse aile başı 1.000 $ nakdî yardım, sıfır daireler ve iş yerleri hazır.” vaadi olduğunu ileri sürdü.
Suriye'de siviller, iç savaşın getirdiği işsizliğin sonucu olan maddi imkansızlıklar sebebiyle hayatta kalabilme mücadelesi verirken, ortaya atılan bu spekülatif söylem, sığınmacı karşıtlarının malzemesi haline geliyor.