Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 43. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nden sonra sonuç bildirgesi yayımlandı.

Ülkenin resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan bildirgede, 16 Temmuz 2022'de Riyad'da gerçekleşen Ürdün, Irak ve Mısır'ın da katılım gösterdiği KİK-ABD Zirvesi'nin sonuçları takdir edilerek, KİK-Çin Zirvesi'nin de stratejik ortaklığa katkı sunmasının beklentilerine dikkat çekildi.

OPEC+ grubunun petrol piyasalarının istikrarı amacıyla aldığı kararların desteklendiği bildirgede, KİK olarak üye ülkelerin herhangi birine yönelik olabilecek bir tehdide karşı tek saf olunduğu ifade edildi.

KİK ülkelerinin güvenliği için ortak askeri çalışmaların geliştirilmesinin önemine vurgu yapılan bildirgede, Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye ülkelerin güvenliğinin parçalanmaz bir bütün olduğu aktarıldı.

İran'ın bölge ülkelerinin iç işlerine karışmasına tepki

İran'ın bölgesel güvenliği istikrarsızlaştırmaya yönelik tırmandırıcı adımlarından endişe duyulduğuna vurgu yapılan bildirgede, İran'ın bölge ülkelerinin iç işlerine müdahalesini sürdürmesinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.

İran'ın nükleer programı konusunda etkin şekilde işbirliğine hazır olduklarına işaret edilen bildirgede, Tahran yönetiminin uranyumu zenginleştirme oranını yükseltmesi ve Irak, Yemen ile Lübnan'daki mezhepsel grupları desteklemesi kınandı.

Bildirgede ayrıca, İranlı yetkililerin Suudi Arabistan ve diğer KİK ülkelerine yönelik suçlayıcı ifadeleri tümüyle reddedildi.

"Husilerin silahları uluslararası ticareti tehdit ediyor"

Yemen'deki Husilere ulaşan silahların engellenmesinin gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, Husilerin elindeki silahlarla uluslararası deniz seyrüseferini ve uluslararası ticareti tehdit ettiği ifade edildi.

İran'ın Yemen'in iç işlerine müdahalesini sürdürmesinin kınandığı bildirgede, Yemen'de Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde siyasi bir çözüm sağlanması için Husilere müzakere çağrısı yapıldı.

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da yapılan terör saldırısının da kınandığı bildirgede, söz konusu terör saldırısında yaşamını yitiren vatandaşlar için Türk halkı ve hükümetine taziyede bulunuldu.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda sağlanan tahıl koridoru anlaşmasına da değinilen bildirgede, Rusya ve Ukrayna'dan tahıl ihracatını sağlayan anlaşmasının sürdürülmesinin öneminin altı çizildi.

Filistin meselesi ve bölgesel sorunlar

Filistin meselesine de değinilen bildirgede, İsrail-Filistin çekişmesinin çözümü için uluslararası toplumun çabalarının aktif hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kudüs kentindeki Filistin varlığını hedef alan eylemlerin durdurulması çağrısının yapıldığı bildirgede, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yerleşim birimlerinden herhangi birinin İsrail'e ilhakının kabul edilemeyeceği kaydedildi.

Irak'ın Kuveyt Devleti'nin egemenliğine olan bağlılığının öneminin vurgulandığı bildirgede, Irak'ın iki ülkenin sınırlarıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin 833 sayılı kararı başta olmak üzere uluslararası anlaşma ve kararları ihlal etmemesi hatırlatıldı.

KİK ülkelerinin Lübnan'ın egemenliğinin yanı sıra güven ve istikrarı ile silahlı kuvvetlerine desteklerini sürdürdüğüne işaret edilen bildirgede, Lübnan'daki siyasi güçlerin tümüne halkın beklentileri doğrultusunda Anayasa'ya bağlı kalmaları ve gerekli reformları hayata geçirmeleri çağrısında bulunuldu.

Mısır ve Sudan'ın su güvenliğine destek verilen bildirgede, su anlaşmazlıklarına dair Kahire-Hartum-Addis Ababa arasında olabilecek müzakerelere destek verileceği kaydedildi.

KİK Genel Sekreteri Hacraf görevden alındı

Bildirgede, KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf'a bugüne kadar yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkür edilerek görevinin sona erdiği, yeni KİK Genel Sekreteri'nin Kuveyt tarafından belirlenmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

KİK'in 44. Başkanlığı'nın Katar'da olmasının memnuniyetle karşılandığına vurgu yapılan bildirgede, Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma başarısı ve iyi organizasyonu takdir edildi, bu süre zarfında yapılan aleyhteki kampanyalar kınandı.