Kudüs ilk defa 14 ülkenin katılımı ile gerçekleşecek olan Ortadoğu güvenliği konulu bir konferansa ev sahipliği yapacak. Konferansa İsrail başta olmak üzere Afrika ve Arap ülkelerinden oluşan 14 başkentin katılacağı belirtiliyor. 

Bu konferans kararı ise Etiyopya'da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi'ne katılım gerçekleştiren İsrail'in zirveden kovulması sonrasında geldi. İsrailli kaynakların üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı bir haberinde İsrail heyetinin çıkartılmasının arkasında Güney Afrika ve Cezayir'in olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Mart ayı içersinde "İttifakların Değiştiği Bir Dönemde Güvenilir Bölgesel Ortaklıklar" adı altında gerçekleştirilecek olan ve 3 gün sürmesi beklenen konferansa İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan ükelerden de katılım gerçekleştirilicek. 

Düzenelencek olan konferans 2020 yılında imzalanan İbrahim anlaşması çerçevesinde oluşacak olan güvenlik, işbirliği ve istikrar konularına fokus olurken anti-radikalizm ve ayaklanmaların bastırılması ve bunun yanı sıra gıda ve su güvenliği gibi konuların ele alınması bekleniyor. Bununla birlikte 2 gün boyunca da İsrailli teknoloji firmalarına ziyaretler gerçekleştirilecek. 

Konferansa katılım gerçekleştirecek olan ülkeler ise Bahreyn, Suudi Arabistan, BAE, Etiyopya, Uganda, Cibuti, Nijerya, Gana, Kenya, Somali, Sudan, Somaliland, Güney Sudan ve Güney Afrika olarak sıralanıyor. 

Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi Başkanı Dan Diker konuyla ilgili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "14 Arap-Afrika ülkesi ve İsrail arasından Kudüs'te ilk kez gerçekleştirilecek olan bu konferans İran ve onun vekil gücü olan Hizbullah'ın Ortadoğu ve aynı zamanda Afrika'da yapmaya çalıştığı kargaşa ortamında önemli bir yere sahiptir. İsrail Arap ve Afrikalı yakın ve uzak komşuları tarafından kilit önemde sahip gıda ve su güvenliği gibi bölgenin güvenliğini sağlayıcı konularda aranan bir ülke konumundadır" dedi.

Konferansta beklenen katılımcılar arasında Afrika ve Körfez'deki önde gelen düşünce kuruluşlarından politikacıların yanı sıra İsrail'deki diplomatik temsilcilerin de yer alacağı belirtildi. 

İsrail'in adı geçen 14 ülkenin yanı sıra Sierra Leone, Çad, Mısır, Moritanya, Fas ve Ruanda'ya da davetiye gönderildiği kaydedildi. 

İsrail'de geçtiğimiz kasım ayında tekrar başbakanlık koltuğuna oturan Binyamin Netanyahu hükümeti, İsrail'in Afrika ile ilişkilerini geliştirmeyi önemli bir dış politika hedefi olarak belirtlediği ifade ediliyor. Buna en önemli örnek ise Çad Devlet Başkanı Mahamat Idriss Deby Itno'nun İsrail'de konsolosluk açılışını beraber gerçekleştiriyor olmaları oldu. Aynı gün İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de, Hartum'da Sudan geçiş hükümeti lideri ile bir araya geldi.  

Diğer bir gelişme ise, Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi geçen hafta Güney Afrikalı ve Afrikalı-Amerikalı dini liderlerin İsrail'e karşı antisemitizm ve apartheid iftirasıyla yüzleşme konulu bir paneline ev sahipliği yapması oldu. 

(Soldan Sağa): Elmehdi Boudra, Serge Berdugo, Malcolm Hoenlein, HE Jorge Santos, Jason Guberman, Abdeslam Filali Fas'ın Rabat kentinde düzenlenen Yahudi Afrika Konferansı'nda. Fotoğraf: Amerikan Sefarad Federasyonu.

(Soldan Sağa): Elmehdi Boudra, Serge Berdugo, Malcolm Hoenlein, HE Jorge Santos, Jason Guberman, Abdeslam Filali Fas'ın Rabat kentinde düzenlenen Yahudi Afrika Konferansı'nda. Fotoğraf: Amerikan Sefarad Federasyonu.
Kaynak: Ortadoğu Haber